‘Succes volleybalsters geen geluk’

Volleybalinternational Ingrid Visser (29) is in Japan bezig aan haar laatste wereldkampioenschap. Nu al kijkt de aanvoerster terug op een geslaagd toernooi.

Ingrid Visser Foto ProShots persconferentie provolley , 2-1-2004 apeldoorn , ingrid visser volleybalster nederlands team WK 2006 ronald hoogendoorn;Proshots

Ingrid Visser krijgt in Osaka het afscheid dat ze zich wenste. In haar laatste wedstrijden bij een wereldkampioenschap staat er met de strijd om de vijfde tot en achtste plaats nog iets op het spel voor de Nederlandse volleybalsters. Voor de volleybalster uit Gouda is het WK daarom al geslaagd.

„Ik heb er toch wel vaak aan gedacht dat ik hier met mijn laatste WK bezig ben”, zei Visser gisteren tijdens de rustdag in het hotel in Osaka. „Ik had het daarom toch wel erg gevonden als ik in mijn laatste duels om de plekken negen tot twaalf had moeten spelen. Dat heb ik allemaal al een keer meegemaakt. Nu heb ik gelukkig iets moois waar ik straks op terug kan kijken. Op dit WK kan ik mijn hele leven nog trots zijn. Het zal helemaal super zijn als we met een vijfde plaats kunnen afsluiten.”

Zondag zorgde Nederland voor een verrassing door olympisch kampioen China te verslaan, morgen treft Nederland Japan.

Visser hoopt bij de Olympische Spelen in Peking haar laatste grote toernooi met Nederland te spelen. „Ik volleybal dan geen WK’s en EK’s meer. Alleen als het team en de coach mij nodig hebben om ons ergens voor te plaatsen, wil ik nog wel overwegen om te helpen. Maar de grote evenementen laat ik aan me voorbijgaan. Na 2008 is het tijd voor andere dingen. Ik ben inmiddels getrouwd en mijn man heeft zijn carrière al die tijd aan mij aangepast, straks is het zijn beurt.”

Het leven van Visser staat al twaalf jaar in het teken van de nattionale volleybalploeg. Na haar debuut in 1994 beleefde ze het ene na het andere hoogtepunt, met een Europese titel in 1995 en de vijfde plaats bij de Spelen in Atlanta. Maar na deze glansrijke start kwam ze met Nederland in een dip terecht. „We zijn door diepe dalen gegaan en zijn na 1997 in een behoorlijk gat gevallen. Het was niet altijd even makkelijk.”

Met de komst van Avital Selinger in 2004 kwam voor Visser de ommekeer. De aanvoerster van Nederland had direct een rotsvast vertrouwen in de ambitieuze coach, met wie ze bij haar club Tenerife ook samenwerkte. „Ik had er meteen een goed gevoel over. Het komt door de manier waarop hij leeft, hoeveel energie hij erin steekt en aan de groep geeft. Hij is positief en ook realistisch.”

Bovendien is het volgens Visser een groot voordeel dat Selinger zelf op topniveau heeft gespeeld. Hij kan zich als geen ander inleven in de ploeg en heeft tactisch en technisch een enorme toegevoegde waarde. „Hij is zelf spelverdeler geweest, dus weet precies hoe de spelverdeelster aan de andere kant van het net in een wedstrijd denkt. Daar heb ik zoveel van geleerd.”

Visser heeft op het WK nog niet de beoogde hoofdrol kunnen spelen. Op het midden, normaal een sterk wapen van Nederland, vindt ze vaak een ijzersterk blok tegenover zich. Ze fungeert hierdoor meer als afleider dan als de gebruikelijke afmaker. „Ik kan tijdens de wedstrijd af en toe wel eens mijn geduld verliezen, want ik ben toch vooral naar het WK gekomen om de ballen er in te hakken. Maar nu dat niet lukt, is het alleen maar mooi dat ik anderen in staat stel om te scoren. We doen het nu echt met elkaar.”

Volgens Visser heeft Nederland in Japan met uitstekende wedstrijden tegen toplanden als China en Brazilië laten zien dat het als team flink gegroeid is. Ze twijfelt er daarom ook niet aan dat Nederland zich in 2008 voor de Spelen zal kwalificeren. „In andere jaren was het meer een gok of een kwestie van geluk of we het zouden reden. Nu ben ik er van overtuigd dat we het gaan halen. Met resultaten laten we nu al zien dat we op de goede weg zijn. De komende twee jaar kunnen we alleen maar verder groeien. Het moet dit keer gewoon lukken.” (ANP)