SNS neemt BAT Prijs kleinkunst over

De BAT Prijs, voorheen bekend als de Pall Mall Exportprijs voor kleinkunsttalent, is gered. Dit voorjaar besloot British American Tobacco als sponsor te stoppen, maar de prijs wordt nu onder de naam De Eerste Prijs voortgezet door het SNS Reaal Fonds. De eerste uitreiking volgt in december.

De Pall Mall Exportprijs werd sinds 1978 jaarlijks toegekend; tot de winnaars behoren Marc-Marie Huijbregts, de groep Comedy Train, Thomas Acda, Lenette van Dongen, Vera Mann en Karin Bloemen. De laatste laureaat (de 26ste) was de chansonnière Wende Snijders, die de prijs anderhalf jaar geleden in ontvangst nam. Net als haar voorgangers kreeg zij 10.000 euro, te besteden aan een professioneel doel zoals cursussen of apparatuur. De sigarettenfabrikant had de naam intussen veranderd in BAT Prijs, omdat de nieuwe tabakswet verbiedt dat prijzen naar een sigarettenmerk worden genoemd. Maar in de loop van vorig jaar werd het voortbestaan van de prijs opnieuw onzeker. British American Tobacco kreeg toen een Engelse directie die zich afvroeg waarom een tabaksbedrijf een Nederlandse theateronderscheiding in stand zou moeten houden.

Toen bekend werd dat de BAT Prijs zou verdwijnen, nam directeur Jonne Verburg van het SNS Reaal Fonds, dat jaarlijks drie miljoen euro besteedt aan culturele en sociaal-maatschappelijke doelen, contact op met juryvoorzitter Hans van Willigenburg. „Het zou zonde zijn als zo’n stimuleringsprijs zou verdwijnen”, aldus Verburg. De jury blijft ongewijzigd, het prijzengeld wordt verhoogd tot 15.000 euro.