‘Rusland als nazi-Duitsland’

Een Georgische minister heeft Rusland gisteren vergeleken met nazi-Duitsland. Hij bestempelde de Russische acties tegen Georgiërs in Rusland als „een soort etnische zuivering”, vergelijkbaar met de Duitse maatregelen tegen de joden in de jaren dertig.

De beschuldigingen, de zwaarste in het hoog oplopende conflict met de noorderbuur, kwamen gisteren van de Georgische minister van Euro-Atlantische Integratie, Giorgi Baramidze. „Rusland vertoont absoluut onaanvaardbaar gedrag, door een soort etnische zuivering door te voeren, met xenofobe retoriek. Hun daden lijken heel erg op die van nazi-Duitsland in de jaren dertig”, zo zei hij. „Georgische bedrijven worden gesloten, net als in de vroege jaren dertig. Toen heette het ‘Koop niet van joden’. Nu is de leuze ‘Laat Georgiërs geen zaken doen’. Dat is de werkelijkheid. Het gaat om meer dan slechts een economische boycot”, aldus de minister, gisteren in Brussel.

De spanningen tussen Georgië en Rusland bestaan al vijftien jaar. Toen vochten met steun van Moskou de regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië zich los van Georgië. De relaties raakten onlangs in een vrije val toen in Georgië vier Russische officieren werden opgepakt wegens spionage. Ze werden al na enkele dagen vrijgelaten, maar voor Rusland waren de aanhoudingen aanleiding tot een reeks vergaande sancties tegen Georgië. De grenzen tussen beide landen werden gesloten, in Rusland werkende Georgiërs kunnen hun geld niet meer naar huis overmaken, Georgische bedrijven in Rusland zijn gesloten en honderden Georgische illegalen zijn met vrachtvliegtuigen gedeporteerd.

Al eerder sloot Rusland zijn grenzen voor Georgische exportproducten, volgens Tbilisi om het land kapot te maken.

Afgelopen weekeinde werd in Zuid-Ossetië een referendum over de onafhankelijkheid gehouden – volgens Georgië op initiatief van Rusland. Volgens onofficiële uitslagen stemde 98 tot 99 procent van de Osseten voor de onafhankelijkheid.

De Europese Unie stelde gisteren dat ze noch het referendum, noch de uitslag erkent. (AFP, Reuters)