Pot met honderden Romeinse munten gevonden bij Cuijk

Pot met honderden Romeinse munten gevonden bij Cuijk Cuijk, 14 nov. Bij Cuijk hebben archeologen tijdens de opgraving van een nederzetting uit de Romeinse tijd een muntschat gevonden. In een aardewerken pot, met de onderkant van een kruik als deksel, zitten zeker tweehonderd zilveren munten, een armband en een ring. Uit een röntgenfoto (linksonder) van de pot blijkt dat de munten in drie leren zakjes aan elkaar zijn geklonterd. Een munt die is losgemaakt en gerestaureerd, stamt uit de tijd van de Romeinse keizer Elagabalus (218-222 na Chr.). De muntschat is volgens de archeologen van het onderzoeksbureau Becker & Van de Graaf mogelijk begraven uit voorzorg tegen diefstal. De schat kan ook als religieus offer bedoeld zijn geweest. De pot is namelijk met zorg begraven op een plek waar eerder de bliksem was ingeslagen. (Foto’s Willem-Simon van de Graaf) Graaf, Willem-Simon van de