Ploegleider CSC gaat eigen wielrenners op doping controleren

Rome. Ploegleider Bjarne Riis van de Deense wielerformatie CSC heeft gisteren aangekondigd dat zijn renners, waaronder de Nederlander Karsten Kroon, in de toekomst regelmatig door een onafhankelijke arts gecontroleerd gaan worden op doping. Riis heeft daarvoor een budget van een half miljoen euro uitgetrokken. Vanaf december zullen de CSC-wielrenners regelmatig worden getest op het gebruik van onder anderen epo en aranesp. ”Het is de enige manier om te bewijzen dat we zuiver zijn”, zei de voormalig winnaar van de Tour de France, die zelf in het verleden ook is verdacht van dopinggebruik. De resultaten van de tests, zo`n achthonderd in totaal, worden beschikbaar gesteld aan de internationale wielerunie UCI en het wereldantidopingbureau WADA. Riis verbrak onlangs definitief de samenwerking met de Italiaanse coureur Ivan Basso, die genoemd werd in de dopingzaak Operacion Puerto, rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes. Basso tekende intussen een contract bij Discovery Channel, de voormalige ploeg van de Amerikaanse zevenvoudig Tour-winnaar Lance Armstrong.