Philips in Belgische lampenfabrikant

Philips neemt voor 550 miljoen euro de Belgische lampenfabrikant PLI over. Die maakt in fabrieken in België, China en Hongarije plafondlampen en andere armaturen (behuizingen) voor in huis, onder meer op basis van led-technologie.

Dat heeft het elektronicaconcern gisteren bekendgemaakt. Onder de merknamen Massive, Aqua en Cuccina verkoopt PLI via eigen winkels in België en via bouwmarkten en meubelzaken in 70 landen lampen aan consumenten.

„Wij willen niet alleen meer de lichtbronnen verkopen, maar ook de armaturen”, zei directeur Theo van Deursen van de lichtdivisie van Philips gisteren tijdens een telefonische persconferentie. „Dit is voor ons een belangrijke strategische stap, waarbij we meer de huizen van consumenten binnendringen.”

Philips verwacht in de toekomst veel van de opkomst van ledverlichting. Die is niet meer gebaseerd op de aloude gloeilamptechnologie maar werkt op basis van chips. Met de leds zijn meer sferen te creëren, ze zijn energiezuiniger, hebben meer technologische toepassingen en inbouwen is makkelijker. „Die energiezuinige sfeerverlichting is de toekomst”, zei Van Deursen, die toegaf dat lampen met ledverlichting op dit moment nog nauwelijks in de handel zijn voor consumenten. Op de zakelijke markt worden ze wel verkocht. Samen met PLI zal Philips lampen op basis van ledverlichting voor thuis nog moeten ontwikkelen.

PLI is volgens Philips marktleider in Europa met een marktaandeel van 7 procent. Het bedrijf is nu in handen van investeringsmaatschappij CVC, die de overnamesom van Philips volledig in contanten krijgt. Dit jaar zal het bedrijf, dat 4.700 werknemers heeft, een omzet van ongeveer 600 miljoen euro halen.

De lichtdivisie van Philips had vorig jaar een omzet ven 4,8 miljard euro en behaalde een bedrijfsresultaat van 560 miljoen euro. De overname zal in het eerste kwartaal van 2007 worden afgerond, verwacht Philips. Vanaf 2008 zal PLI aan de winst bijdragen.