Pakistaanse provincie gaat islamitische waarden bevorderen

De Pakistaanse North-West Frontier Province heeft gisteren besloten tot de oprichting van een departement voor de bewaking van islamitische waarden. Het departement, onder leiding van een geestelijke, moet onvolkomenheden zoals gokken en obsceniteit ontmoedigen door overreding en prediking, aldus de provinciale minister van Justitie, Malik Zafar Azam.

Daarmee zou het verschillen van het Afghaanse ministerie voor de Bevordering van Deugden en Voorkoming van Zonden, dat vóór de verdrijving van de Talibaan de religieuze politie aanstuurde en nu nieuw leven ingeblazen wordt. Het departement in Pakistan krijgt geen eigen politie, maar kan wel bijstand van de gewone politie vragen. Volgens Azam is van een ‘Talibanisering’ van de provincie geen sprake.

De gouverneur en het Hooggerechtshof hebben de oprichting van het Hisba-departement (hisba betekent aansprakelijkheid) vorig jaar weten tegen te houden, maar omdat een gouverneur slechts eenmaal een veto mag uitspreken en de alliantie van religieuze partijen MMA alle amendementen van het hof zegt te hebben doorgevoerd, werd de wet gisteren met een meerderheid van ruim tweederde aangenomen. Oppositieleden verlieten uit protest het parlement, met rouwbanden om de armen.

De federale minister van Informatie Mohammad Ali Durrani noemde de wet „een politieke stunt”. President Musharraf probeert dezer dagen de vrouwenrechten te versoepelen, waardoor zij meer bescherming krijgen in geval van verkrachting. Die aanpassing ondervindt veel weerstand bij conservatieve moslims in Pakistan.

Vandaag meldden Amerikaanse en Afghaanse militairen in The New York Times dat de meeste plegers van zelfmoordaanslagen en bermbommen in Afghanistan uit het buurland afkomstig zijn. (AP, Reuters)