Ook televisie verblind door tapascampagne

Gouden televisietijden voor de zwevende kiezer. Meer dan vijf uur verkiezingsprogramma’s beloofde het omroepblad gisteren. 220 minuten op de publieke netten, 100 bij de commerciëlen. En dan hebben we ten minste twee uur niet meegeteld: de reclames, de zendtijd voor politieke partijen, Jan Peter Balkenende bij Catherine, Femke Halsema als tafeldame in De Wereld Draait Door, en de politieke items in journaals en actualiteitenrubrieken.

Toch blijven wij na gisteravond nog zweven. Ligt dat aan ons, de campagne of aan de televisie?

12.20 uur. We schakelen in voor RTL Z op campagne. Maar hé, daar zit nieuwslezeres Loretta Schrijver. Ze straalt: Seedorf is terug bij Oranje! Om 12.40 zegt ze: we gaan vandaag niet op campagne. „Lijsttrekker Marco Pastors van Eén.NL heeft afgezegd.”

16.20 uur. Alweer RTL Z. Rick Nieman en Frits Wester interviewen Jan Peter Balkenende in De Lijsttrekker. Op papier veelbelovend, maar de uitzending valt tegen. Wester oogt te vermoeid, dus komt het aan op Nieman. Vragen over imago, ambities, economie en zorg. Die over het sociale gezicht van het CDA ontbreken.

19.00 uur. KRO-coryfee Sven Kockelmann en LPF-brekebeen Herman Heinsbroek presenteren Recht door Zee, bedoeld voor zwevende kiezers. Toch voelen wij ons niet aangesproken. Herman (hij tutoyeert) en Kockelmann (hij vousvoyeert) blijken twee ijdele aapjes die liever samen de uitzending volbrallen dan dat ze Mark Rutte laten uitpraten. Veel krachttermen en overdreven buldergelach. Zegt Heinsbroek tegen Rutte: „Lul, niet zo man. Jíj bent op de rug geklommen van het CDA.”

20.30 uur. P-Side, Prem Radhakishun laat Rita Verdonk los in zijn wildebeestenkooi vol Verdonk-opponenten. Sprankelend debat, soms hard tegen hard. „De omgang met witte mensen is uw norm om kinderen zich goed te laten voelen.” Maar het blijft bij welles-nietes over taallessen, een boerkaverbod en (het gebrek aan) integratiebeleid. Ook jammer: de afgeraffelde montage. Er was duidelijk geknipt. In Rita’s nadeel?

21.00 uur. Verrassing van de avond: Het moslimverkiezingsdebat. Moslims, bleek uit een enquête, kiezen op basis van buitenlands beleid en terrorismebestrijding. 48 procent wil een parlementair onderzoek naar de Nederlandse steun voor de Irak-oorlog. Kamerleden uit de oppositie reageerden, maar debat bleef uit. CDA en VVD weigerden te komen. Is dat campagnevoeren op inhoud?

21.55 uur. In Lijst 0 pitchen Philemon en Sophie een poster bij D66-leider Pechtold. Daarna verschijnt Marco Pastors – nee, hij heeft niet afgezegd: „Wil je New kids on the block: stem op ons.”

22.15 uur. Nederland Kiest had een „schokkende” politieke barometer. Dus veel Haags gekrakeel over „politieke melt down” en wie-gaat-met-wie. Anders dan gast Pechtold houdt André Rouvoet van de ChristenUnie zich daar verre van. „Vindt u het goed dat ik de strategie van Wouter Bos aan Wouter Bos laat?” Daarna probeert de D66-leider hem te vloeren op het punt van euthanasiebeleid, maar dat helpt weinig. Wat D66 wil, weten wij nog steeds niet.

22.40 uur. In het Land van Maas en Geel bij Talpa zit Mark Rutte. Is hij biseksueel zoals hij in Viva beweert? Ook: Hyvesvriendinnen die met Rutte willen daten. Zappen!

23.05 uur. Marianne Thieme (Partij van de Dieren) rekent op vier zetels, vertelt ze Pauw& Witteman: „Kinderen stemmen massaal op ons. En kinderen zijn het geweten van ouders.” Maar het antwoord op onze vraag kwam van Kay van de Linde. Helemaal niet gek, vond de spindoctor, dat zoveel kiezers zweven. Het debat gaat net nergens over. „Dit is een tapascampagne.”

Reacties: www.nrc.nl/ogen

    • Wubby Luyendijk