‘Ooit wil ik mijn eigen viool kopen’

Jurjen Soeting Foto Jørgen Krielen Amsterdam 13-11-2006/Jurjen Soeting Krielen, Jorgen

Hoe verdient een violist zijn geld?

„Mijn inkomen wisselt elke maand, maar het komt uit op zo’n 18.000 euro per jaar. Ongeveer de helft van mijn tijd werk ik voor orkesten. De laatste jaren vooral voor het Mahler Chamber Orchestra, een internationaal orkest. Ik werk daar op projectbasis, want orkesten hebben vrijwel altijd te weinig musici in dienst. We gaan vaak op tournee. Ik ben net terug van vijf weken Taiwan en Japan. Zo’n reis wordt betaald door de werkgever. Je slaapt in luxe hotels en je krijgt er daggeld waarmee je uit eten kunt gaan. Dat houdt in dat je aan het begin van de reis een hele berg cash krijgt. Het reizen is natuurlijk fantastisch, maar je raakt ook een beetje ontheemd als je vaak lang van huis bent. De andere 50 procent speel ik in een strijkkwartet. Dat verdient veel minder, maar voor een violist is het de mooiste vorm van spelen. Daar haal ik mijn voldoening uit.”

Zit je nooit om geld verlegen?

„Nee. Ik zit in de luxe positie dat ik word gebeld of ik aan een project mee wil doen. Al tijdens mijn studie op het conservatorium kon ik al als violist aan het werk. Ik heb nooit geldproblemen gehad. Ik heb nooit hoeven lenen. Ik heb wel van mijn achtste tot mijn twintigste keihard gestudeerd. Daar pluk ik nu de vruchten van.”

Waar spaar je voor?

„Mijn spaargeld is een buffer. Omdat ik geld wil hebben in mindere jaren, durf ik er niet aan te komen. Soms denk ik: ik zou er eens iets mee moeten doen. Misschien ga ik het ooit uitgeven aan een huis. Ik weet niet hoe lang ik het volhoud om freelancer te zijn. Je kunt bijvoorbeeld geen hypotheek krijgen. Ook zou ik ooit een eigen viool willen kopen. Nu huur ik er een van een particulier. Voor een goede ‘nieuwbouwviool’ betaal je minimaal 10.000 euro, dus ik weet niet of het er ooit van komt.”

Ben je bezig met aanvullingen voor je pensioen?

„Mijn moeder wordt heel zenuwachtig als ik nu zeg dat ik niks heb geregeld. Ik werk vier jaar als kleine zelfstandige. Je moet alles zelf uitzoeken. Verzekeringen, pensioenfondsen. Misschien dat ik daar aan begin als ik dertig word. Wel heb ik een deel van mijn spaargeld belegd in fondsen met een laag risico. Dat moet wat op gaan leveren.”

Jurjen Soeting (29) is freelance violist

Netto loon: wisselend, gemiddeld 1.500 euro per maand

Huur: 480 euro inclusief

Boodschappen: 320 euro

Sparen: afhankelijk van inkomen

Hobby's (boeken, bordspellen): 120 euro