Onderzoek justitie naar Van der Hoop

Het Openbaar Ministerie is bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar Van der Hoop Bankiers, de Amsterdamse bank die eind 2005 failliet ging.

Dit bevestigde het functioneel parket in Den Haag vanmorgen. Hoe lang het onderzoek bezig is, of er bestuurders en commissarissen worden verdacht of wanneer het onderzoek zal worden afgerond, wilde een woordvoerder van het parket niet zeggen.

De zaak rond Van der Hoop zal waarschijnlijk ook leiden tot het aansprakelijk stellen van De Nederlandsche Bank door de crediteuren van de failliete instelling. Advocaat Willem Jan van Andel, die een kleine 200 klanten van de failliete bank vertegenwoordigt, zei dat er „voldoende basis” is om de centrale bank aansprakelijk te stellen voor de schade die de crediteuren hebben geleden. „Of dit ook echt gaat gebeuren ligt aan mijn klanten die ik hierover zal adviseren. Maar mijn professionele mening is dat er voldoende basis is voor een aansprakelijkheidsstelling.”

Van Andel kwam tot deze conclusie na lezing van het rapport van de curatoren van Van der Hoop, dat vrijdag werd gepubliceerd. Daarin werd gesteld dat de centrale bank is tekortgeschoten in het toezicht op Van der Hoop. Ook het bestuur en de commissarissen van de failliete bank en accountant Deloitte hadden actief moeten handelen, aldus de curatoren.

Van Andel ziet ook mogelijkheden om accountant Deloitte voor de rechter te dagen. Hij verwacht dat klanten eerder de schade zullen verhalen op de bank en de accountant omdat de mogelijkheden om geld te halen bij bestuurders en commissarissen minder groot zijn. Overigens zei Van Andel eerst te willen proberen om via de „minnelijke” weg een oplossing te vinden voor het verlies van de crediteuren.

Zij hebben tot nu toe 90 miljoen euro teruggekregen, circa 65 procent van het totale bedrag. Het is nog onduidelijk wat het uiteindelijke bedrag is, omdat een aantal claims wordt betwist. Volgens Van Andel, partner bij het Utrechtse kantoor Wijn & Stael, zullen de crediteuren uiteindelijk circa 30 miljoen euro tekortkomen en proberen te verhalen.