Nederig bij terugkeer

Clarence Seedorf keerde gisteren na ruim twee jaar afwezigheid terug bij Oranje.

De middenvelder van AC Milan heeft bij zijn terugkeer goede voornemens.

Clarence Seedorf moest zich aan een groot gedeelte van de selectie van het Nederlands elftal voorstellen, toen hij gistermiddag na een afwezigheid van ruim twee jaar terugkeerde bij Oranje. De meeste spelers kende hij slechts van naam. Niettemin onderging hij alles in een roes. De dertigjarige speler van Milan is zielsgelukkig dat bondscoach Marco van Basten hem heeft geïnviteerd voor de oefenwedstrijd met Engeland (morgen in de Arena). Dat gebeurde zondag nadat Ajacied Wesley Sneijder zich moest afmelden met een knieblessure.

Het lijkt of het charmeoffensief dat hij vorige week met behulp van verschillende media inzette zijn uitwerking niet heeft gemist. In interviews gaf Seedorf aan dat hij dolgraag weer wilde uitkomen voor het Nederlands elftal. Hij betuigde spijt over zijn soms arrogante gedrag in het verleden en de strafschoppen die hij zo nodig moest nemen, maar miste. De 77-voudig international was door Van Basten nog nooit uitgenodigd. „Vier bondscoaches hebben het met hem geprobeerd en nimmer het maximale uit hem kunnen halen, dus waarom zou ik nog een poging wagen”, redeneerde Van Basten tot zondag. Hij wilde met Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart als creatieve middenvelders een nieuwe weg inslaan. „Maar”, verkondigde Van Basten vorige week, als een van beiden is geblesseerd, komt Seedorf in beeld. Niet wetende dat hij twee dagen later al een telefoontje kon plegen naar Milaan.

De middenvelder werd op de trappen van hotel Huis ter Duin in Noordwijk, waar hij gistermiddag met een uur vertraging arriveerde, door de media als een filmster onthaald. Toen hij even later de statige eetzaal van het prestigieuze onderkomen binnenwandelde, vond hij dat een plechtig moment. „Het gaf me een heel goed gevoel.” Na de kennismaking en de lunch volgde in Rijnsburg een lichte training, waar Robin van Persie ontbrak wegens privéredenen. Aan alles was te zien dat Seedorf zich vooralsnog „nederig” wil opstellen en de bereidheid toont om zijn woorden „ik wil me maximaal geven voor deze groep” waar te maken. In het verleden werd Seedorf gezien als een matige teamspeler, die in wedstrijden vooral zijn eigen gang ging en zich weinig aantrok van de opdrachten van de trainer.

De oud-Ajacied is met goede voornemens teruggekomen naar Oranje. Hij wil niet meer afgerekend worden op zijn gedrag. „Ik heb lang op dit moment gewacht”, vertelde hij. „Het Nederlands elftal is een onderdeel van mijn loopbaan geworden.” In eerdere interviews zei de Amsterdammer een droom te hebben. Hij wil nog een keer schitteren met het Nederlands elftal op een Europees of wereldkampioenschap. Dat zou dus het EK kunnen worden in Zwitserland en Oostenrijk in 2008.

Seedorf, die afgelopen weekeinde nog schuldig was aan de 1-2 nederlaag van Milan tegen in de Serie A tegen AS Roma, zegt dat Van Basten in het langdurige telefoongesprek dat hij zondagavond met hem voerde, zijn vertrouwen in hem uitsprak. Hoewel hij ongetwijfeld zal moeten wennen aan het spelen op een driemansmiddenveld. „De bondscoach heeft duidelijk aangegeven wat hij van mij verwacht. Hij liet me om voetbaltechnische redenen altijd buiten de selectie. Ik moet dat geloven. Het verbaast me dat hij me na mijn interviews van vorige week zo snel heeft gebeld. Maar ik zie dit als een mooie kans aan te tonen dat ik erbij hoor.”

Seedorf is op zoek naar eerherstel. Jarenlang werd hij uitgekotst door voetbalminnend Nederland. Hij heeft geen idee hoe het publiek hem zal begroeten als hij morgenavond de kans krijgt zich in het oranje te hullen. „Het zal bij mij best emoties oproepen. Ik weet dat het om die reden geen makkelijke wedstrijd zal worden. Maar ik ben bij Milan wel gewend met druk om te gaan. Al is deze spanning van een heel andere orde.”