Milieuwonderen

De PvdA hield een avond over het milieu. Kamerlid Samsom presenteerde er slimme plannen.

Spreekstalmeester Rocky Tuhuteru heeft een zware avond. In de Tilburgse discotheek 013 is gisteravond de PvdA neergestreken. Het doel is tweeledig: partijleider Wouter Bos zet de nieuwe harde lijn van zijn campagne neer. Op prime time in de nieuwsbulletins van RTL en NOS. Maar ook toont de PvdA haar groene gezicht. Een ‘arena-avond’ over het milieu moet het worden.

Voordat het milieuavondje kan losbarsten, laat Tuhuteru de leider zelf aan het woord. Bos wordt geplaagd door slechte peilingen en morrende partijdinosaurussen. Hij neemt afstand van CDA en VVD. De nieuwe lijn: alleen met een grote PvdA wordt Nederland socialer. Over coalities wil Bos niet meer fantaseren. Dat was vorige week. Nu wil hij wel een ‘breekpunt’ noemen: dat is de huurwet van het huidige kabinet: „Die zullen we niet uitvoeren.”

De zaal klapt opgelucht. Maar dan krijgt Kamerlid Diederik Samsom, ex-Greenpeace, het woord. Hij spreekt over het wereldenergievraagstuk. Over de smeltende ijskappen. De uitstoot van CO2. Al Gore. En hij presenteert alle specialisten en ondernemers met slimme plannen uit zijn Rolodex. Zonne-energie heeft écht de toekomst! e-Traction kan in tien jaar meer dan twee miljard besparen op stadsbussen! Bos en zijn fractiegenoten glimmen alsof ze kijken naar amazing discoveries.

Dan geeft Tuhuteru het publiek aan het woord. Dat wil helemaal niet praten over milieu. „Waarom geef je zo’n interview aan De Telegraaf, Wouter”, vraagt een boze man met baardje. Een lokale PvdA’er wil juist weten „waarom Wouter ineens zo inhakt op het CDA”. „We zakken weg in de peilingen”, roept iemand. Een ander vindt al dat gepraat over milieu wel aardig. „Maar we zitten negen dagen voor verkiezingen! Is dit nou het belangrijkste probleem?”

Pogingen van Tuhuteru om toch vooral over het milieu te praten zijn tevergeefs. Bos haalt zijn schouders op. Hij stelt zijn partijgenoten gerust. Zes zetels achterstand? „Als zij drie dalen en wij drie stijgen, staan we weer gelijk.” (FV)

Bijdragen Guus Valk, Jos Verlaan, Frank Vermeulen