‘Leger van Sri Lanka werft kindsoldaten’

Niet alleen de Tamil Tijgers, maar ook Sri Lankese militairen rekruteren kindsoldaten. Met die uitspraak heeft Allan Rock, speciaal adviseur voor de Verenigde Naties, zich gisteren de woede van het leger op de hals gehaald.

Rock concludeerde na een tiendaagse missie dat „bepaalde elementen” in het leger „ondersteuning bieden of deelnemen aan ontvoering en gedwongen rekrutering van kinderen door de Karuna-factie”. De strijders van Karuna, een afvallige Tamil Tijger die in 2004 zijn eigen militie begon, hebben volgens Rock sinds afgelopen mei 135 kinderen ontvoerd in het oostelijke district Batticaloa, en dat aantal zou snel stijgen. Karuna’s ongeveer 6.000 strijders zouden vooral in het oosten met steun of gedoogsteun van het leger tegen de Tijgers vechten.

In een verklaring noemt het leger de aantijgingen „volledig misleidend”. Ze „verdienen een diep gevoel van afschuw en nadere uitleg”. Volgens Rock heeft president Mahinda Rajapakse gisteren toegezegd de situatie te laten onderzoeken en schuldigen te laten bestraffen.

De Tamil Tijgers hebben zich niet aan hun belofte gehouden om kindsoldaten vrij te laten, aldus Rocks rapport, maar hebben de rekrutering juist voortgezet. Zij hebben de adviseur toegezegd alle minderjarigen vóór 1 januari uit hun strijdkrachten te verwijderen. De Tijgers ontkennen schuld aan de aanwezigheid van kinderen in hun gelederen, en stellen dat de rekruten hebben gelogen over hun leeftijd. Unicef heeft bijna 1.600 kindsoldaten geteld bij de Tijgers.

Gisteren hebben ongeveer 4.000 anti-oorlogsactivisten het lichaam van de vrijdag doodgeschoten parlementariër Nadaraja Raviraj, lid van de Tamil Nationale Alliantie, door de straten van Colombo gedragen. Ze eisten een einde aan het geweld, dat volgens officiële cijfers dit jaar 3.289 levens heeft gekost. (AP, Reuters)