Kabinet Libanon achter Hariri-hof

De uitgedunde Libanese regering heeft gisteren een voorstel van de VN-Veiligheidsraad goedgekeurd voor de oprichting van een tribunaal om de verdachten van de aan Syrië toegeschreven moord op ex-premier Rafiq Hariri te berechten.

Afgelopen weekeinde namen de vijf ministers van de pro-Syrische fundamentalistisch-shi’itische organisatie Hezbollah en van het eveneens shi’itische Amal ontslag omdat de andere, anti-Syrische partijen hun niet de facto vetorecht willen geven. Anti-Syrische politici beschuldigen Hezbollah ervan op deze manier het tribunaal te willen dwarsbomen, maar dat is door de shi’ieten tegengesproken.

Het voorstel voor het tribunaal – met Libanese en buitenlandse rechters – gaat nu terug naar de VN. Maar het is nog verre van zeker dat het tribunaal er inderdaad komt, gezien de politieke crisis en de dreigementen van Hezbollah zijn aanhang op te roepen tot massademonstraties. De pro-Syrische Libanese president Lahoud zei gisteren dat het kabinet illegaal is omdat volgens de grondwet alle religies erin moeten zijn vertegenwoordigd, en zijn instemming met het tribunaal dus ook.

Hezboll;ahleider Hassan Nasrallah zei vandaag dat het kabinet spoedig zal worden vervangen door een „schoon” kabinet. Hij probeerde bezorgdheid over de aangekondigde protesten echter weg te nemen met de mededeling dat Hezbollah de stabiliteit van het land garandeert.

Hariri werd vorig jaar februari gedood bij een bomaanslag in Beiroet. Volgens tussenrapporten van VN-onderzoekers zijn de Libanese en Syrische inlichtingendiensten op het hoogste niveau betrokken bij de moord. Syrië werd na de aanslag door Libanees massaprotest en zware westerse druk gedwongen zijn troepen uit Libanon terug te trekken. (Reuters, AP)