Honderdtal geleerden in Irak ontvoerd

Familieleden van een groep van 100 tot 150 geleerden en ander personeel van een onderzoeksinstituut die vanochtend in Bagdad werd ontvoerd, wachten op nieuws. (Foto Reuters) Relatives of the kidnap victims wait outside the compound of the Higher Education Ministry in Baghdad November 14, 2006. Gunmen wearing Iraqi police commando uniforms kidnapped as many as 100 men from a Higher Education Ministry building in central Baghdad on Tuesday, a spokeswoman for the ministry said. She said gunmen arrived in new pick-up vehicles and stormed the ministry's Research Directorate building in Karrada, a religiously mixed neighbourhood. REUTERS/Mahmoud Raouf Mahmoud (IRAQ) REUTERS

In het centrum van Bagdad zijn vandaag van 100 tot 150 wetenschappers en andere stafleden ontvoerd van het onderzoeksinstituut van het Iraakse ministerie van Hoger Onderwijs. Alle universiteiten zijn nu door de minister gesloten zolang de bewaking niet is verbeterd.

Het was de grootste massaontvoering sinds het begin van de oorlog in 2003. Volgens een getuige namen de circa tachtig ontvoerders alleen sunnieten mee. Het hoofd van de onderwijscommissie van het parlement, Alaa Makki, sprak van een „nationale catastrofe”. Wetenschappers zijn al lange tijd doelwit van geweldplegers.

Minister van Hoger Onderwijs Abed Theyab, zelf een sunniet, zei geen andere keuze te hebben dan sluiting van de universiteiten. Hij zei dat hij de ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie herhaaldelijk had gevraagd universiteiten en zijn ministerie te beveiligen, maar zonder resultaat.

De daders waren gekleed in de blauwe camouflage-uniformen van de politiecommando’s van het ministerie van Binnenlandse Zaken en kwamen aanrijden in een vloot van veertig nieuwe bestelauto’s, aldus getuigen. Uniformen zijn overal te koop, maar de politie is sterk geïnfiltreerd door shi’itische milities. Volgens een politiewoordvoerder hadden de ontvoerders de wegen naar het ministerie afgezet tijdens hun twintig minuten durende overval. Een getuige meldde dat politiepatrouilles werkeloos toekeken.

De overval deed denken aan een massaontvoering in juli in Bagdad, dichtbij het ministerie, toen 30 mensen werden meegenomen van een bijeenkomst van het Iraakse Olympisch Comité. Zes werden later vrijgelaten. Van de rest, inclusief de voorzitter van het Comité, is niets meer vernomen. De daders droegen ook blauwe uniformen.

De meeste slachtoffers van ontvoeringen eindigen onder de lijken die dagelijks op straat en op vuilnisbelten worden gevonden. Gisteren werden in Bagdad 46 lijken gevonden, zondag honderd. „De meesten van hen waren gefolterd”, aldus een zegsman van Binnenlandse Zaken. Dat is de praktijk bij shi’itische milities, die volgens functionarissen onder andere elektrische boren gebruiken. (Reuters, AFP, AP)