Europa is bereid tot grotere rol in Afghanistan

De Europese Unie is bereid een grotere rol te spelen bij de wederopbouw van Afghanistan. Binnenkort vertrekt een onderzoeksdelegatie van de Unie naar Kabul om te kijken welke bijdrage de Unie kan leveren.

Dit hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie gisteren na een overleg in Brussel afgesproken. Het betreft bescheiden activiteiten. Vooralsnog wordt er gedacht aan het opleiden van politieagenten. Volgens de Nederlandse minister van Defensie, Henk Kamp, zou de EU ook kunnen meewerken aan het opbouwen van het bestuurlijke en justitiële apparaat.

Met name Groot-Brittannië en Nederland pleitten gisteren voor een grotere betrokkenheid bij de opbouw van Afghanistan. Beide landen zitten in het kader van de NAVO-operatie in Afghanistan ook met een grote troepenmacht die opereert onder de vlag van de Verenigde Naties.

Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO heeft de internationale gemeenschap de afgelopen tijd herhaaldelijk opgeroepen meer te doen om Afghanistan op te bouwen. De Nederlandse regering heeft steeds gezegd de uitgezonden militairen als een ‘opbouwmissie’ te beschouwen. Daar is door de toenemende oppositie van Talibaan-strijders nog nauwelijks gelukt. Volgens De Hoop Scheffer moet de niet-militaire hulp voorkomen dat de NAVO-troepen geïsoleerd raken.

De EU is voorlopig niet bereid meer activiteiten in Afghanistan te ontplooien. Europees commissaris Ferrero-Waldner (Buitenlandse Zaken) wees erop dat de EU al een grote financiële bijdrage heeft geleverd. Het gaat hierbij om een bedrag van 3,7 miljard euro.

In sommige EU-landen, zoals Frankrijk, wordt de actie in Afghanistan beschouwd als een verlengstuk van het Amerikaanse optreden dat in 2001 kort na de aanslagen in New York en Washington begon. De Franse minister van Defensie, Michèle Alliot-Marie, stelde zich dan ook terughoudend op. Volgens haar moet eerst de coördinatie tussen de diverse internationale organisaties in Afghanistan worden verbeterd.