EU-overleg met Rusland vast op Polen

Polen wil niet dat de Europese Unie volgende week met Rusland gaat praten over een nieuw verdrag over verbetering van de onderlinge relaties. Andere EU-landen laken de weigerachtige houding van Polen.

Tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie, gisteren in Brussel, eiste de rechts-nationalistische regering van Polen dat Rusland eerst een aantal toezeggingen doet, zoals ondertekening van het internationale energiehandvest en opheffing van het importverbod van enkele Poolse voedselproducten zoals vlees. „Er moet een duidelijk signaal van Rusland komen”, aldus de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Anna Fotyga.

De Poolse minister verweet Rusland energie en handelsbepalingen te gebruiken als politieke instrumenten. „Dan moet men niet verbaasd zijn dat wij de instrumenten gebruiken die tot onze beschikking staan”, aldus Fotyga.

Zonder de instemming van alle 25 EU-landen kan huidig EU-voorzitter Finland volgende week vrijdag geen afspraken met Rusland maken. De ministers besloten de kwestie door te verwijzen naar de EU-ambassadeurs in Brussel. Zij moeten een oplossing vinden.

In Moskou liet een medewerker van president Poetin weten, dat er geen sprake kan zijn van voorwaarden vooraf.

Polen is onder andere verbolgen over het project van een rechtstreekse gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland, langs Polen. Die geeft Moskou de mogelijkheid de gastoevoer naar Polen te blokkeren zonder die naar Duitsland stil te leggen. Om een ongehinderde energielevering zeker te stellen, eist Polen dat Rusland het uit 1994 daterende energiehandvest ondertekent. Dit handvest moet een vrije markt voor energie garanderen.

Rusland heeft tot nu toe geweigerd tot ratificatie over te gaan. Een vandaag uitgelekt rapport van de NAVO waarschuwt dat Rusland bezig is met het opzetten van een ‘Opec-achtig’ gaskartel.

Rusland besloot tot een importverbod voor Pools vlees nadat fraude was geconstateerd met keurmerken. De EU wees deze Russische maatregel destijds af.

Als de EU geen breder akkoord met Rusland kan sluiten, dreigen Europese landen afzonderlijk afspraken met Rusland te maken, waarschuwde de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot. Hij deed de Poolse bezwaren af als „strapatsen”.

Europees commissaris Benita Ferrero-Waldner (Buitenlandse Zaken) zei dat de top tussen Rusland en de EU, ook zonder mandaat van alle lidstaten, in elk geval doorgaat. Alleen zal er dan niet over de samenwerkingsovereenkomst kunnen worden gesproken.