EU: Istanbul cultuurhoofdstad

Een eventuele toetreding van Turkije tot de Europese Unie lijkt nog ver weg, maar de culturele banden met het land kunnen vast worden aangehaald. In 2010 mag de Turkse stad Istanbul zich officieel Culturele Hoofdstad van Europa noemen.

Dat hebben de EU-ministers van Cultuur gisteren in Brussel besloten. Naast Istanbul worden ook Essen (Duitsland) en Pécs (Hongarije) in 2010 culturele hoofdstad.

Wordt Turkije plotseling versneld lid van de Europese Unie? Nee, integendeel, de onderhandelingen met de Turken verlopen stroef op dit moment. Maar enige tijd geleden is besloten de regels voor aanwijzing van culturele hoofdsteden te verruimen. Ook plaatsen buiten de EU mogen meedingen naar de titel.

Sibiu (Roemenië) was de eerste stad die profiteerde. Maar in 2007, wanneer Sibiu culturele hoofdstad wordt, zal Roemenië al zijn toegetreden, zo is inmiddels duidelijk. Over Stavanger (Noorwegen, 2008) doet natuurlijk ook niemand moeilijk.

Maar een Turkse stad? Istanbul werd geselecteerd door een commissie van deskundigen uit de culturele sector. Naar verluidt was er gisteren geen hevige discussie over de voordracht. Alleen de delegatie van Cyprus moest wel even slikken. Cyprus is boos op Turkije omdat het zijn havens niet wil openen voor schepen uit dat land.