Eten bij de buren

Twee maanden lang een gezin voeden is verdomd lastig als je geen keuken hebt. Tegen iedereen die ons uitnodigt om te komen eten roep ik dankbaar: „Ja, graag,” gevolgd door een smekend: „Maak je alsjeblieft iets met veel groenten?” Want ondanks de zakjes verse broccoli, worteltjes en doperwtjes die ik gaarstoom in de magnetron, de erwtensoep van de groentejuwelier en de Phad Pak van de afhaalthai, blijf ik bang dat mijn kinderen één dezer dagen zullen bezwijken aan scheurbuik.

Misschien wel het vaakst aten we de afgelopen tijd bij Bidjma, buurvrouw, vriendin en moeder van Tijns grote liefde. En Hindoestaans, wat in dit geval betekent dat er altijd genoeg te eten is voor de halve straat. Surinamers denken niet in Hollandse porties (we zijn met 4 personen, dat is dan 1 kilo aardappels, anderhalf pond spruitjes en 4 rundervinken), maar in het groot. Want stel je voor dat er toevallig rond etenstijd bezoek komt, dan moeten er zo een paar borden bij kunnen. Nasi is er altijd genoeg en in geval van extra veel of extreem hongerige gasten is er de rijstkoker, waarin rijst in tien minuten gaar en perfect droog is. Roti’s liggen voor het pakken in de vriezer, er is meestal wel een dozijn kippenpootjes over van gisteren en met wat schaaltjes gebakken amsoi, gestoofde kousenband, pompoenpuree en zelfgemaakte tomatenchutney moeten we een heel eind komen. Schuif maar aan.

Zo losjes als Bidjma de maaltijd proportioneert, zo losjes kookt ze ook. Hoe vaak ik al niet boven haar pannen hing en vroeg hoe ze die geurige curry of die kwiekwie nou precies klaarmaakt, ik ben er nog steeds niet achter. ”Gewoon, een ui en wat knoflook fruiten, een beetje kruiden en dan even stoven.” Ja maar hóeveel ui en knoflook, wélke kruiden heb je gebruikt en hóe lang lang moet je het stoven? Na een onverbiddelijke ondervraging heb ik haar het volgende recept weten te ontfutselen. Flespompoen, massala en djiera zijn te koop bij tropische winkels.

een scheut zonnebloemolie

1 eetlepel Hindoestaanse massala

1 kleine ui, fijngehakt

2 teentjes knoflook uit de knijper

½ theelepel djintan (gemalen komijn)

½ theelepel ketoembar (gemalen koriander)

1 flespompoen, schoongemaakt, in kleine blokjes

1 theelepel djiera (geroosterde, gemalen komijn)

eventueel een snufje suiker

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin 30 seconden de massala. Fruit de ui en knoflook enkele minuten mee. Voeg zout, versgemalen zwarte peper, djintan en ketoembar en daarna de pompoen. Schep even om, leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat ongeveer 40 minuten stoven tot de pompoen gaar is. Strooi er de djiera over en stamp de pompoen tot een fijne puree. Maak verder op smaak met zout en desgewenst suiker.

Janneke Vreugdenhil

Maak jij altijd precies genoeg te eten of kan bij jou ook iedereen aanschuiven? Praat erover mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil