Eendjes doodtrappen

Sytze van der Zee werd via via in contact gebracht met Van Eijk, het ‘beest van Harkstede’. Deze seriemoordenaar doodde in de jaren ’70 een 15-jarige liftster en een verpleegster. Na zijn vrijlating uit de tbs-kliniek bracht hij nog eens drie prostituees om. Anatomie van een seriemoordenaar (Bezige Bij, € 18,90) geeft deze gesprekken weer. Hieruit blijkt dat Van Eijk het klassieke type psychopaat dat in zijn jeugd al eendjes doodtrapte, stal en loog. ‘Van Eijk is een kankerpit. Protesterend tegen elk onrecht dat hem wordt aangedaan. Van der Zee ergert zich leesbaar, maar geeft hem, voor een deel, gelijk. Hij beschrijft hoe het kon dat Van Eijk werd vrijgelaten uit de tbs-kliniek, ondanks waarschuwingen van psychiaters dat de man levensgevaarlijk is. Van der Zee laat ook zien dat hij, na de moord op de eerste prostituee, hulp zocht, maar niet kreeg. In het hoofd van Van Eijk kijken, lukt niet. Dat kan ook niet, daarvoor is de man te gestoord. Contact met hem maken, lukt zolang Van Eijk denkt dat Van der Zee hem van nut is’, schreef Rinskje Koelewijn.