De boer van Sinterklaas

Sinterklaas is normaal een deftige verschijning met wijze uitspraken.

In de real life soap Bij Sinterklaas op Nickelodeon laat de Sint harde boeren.

De Sinterklaas van de Publiek Omroep en Jetix. Foto Leendert Jansen Sinterklaas FOTO: Leendert Jansen Jansen, Leendert

Een Sinterklaas op zijn bling blings? Met gouden kettingen om zijn hals en zijn mijter scheef op zijn hoofd? Die een boer laat en op de racefiets in tenue de ville naar de stad rijdt om er te onderhandelen met de pietenvakbond? Ja, zo’n Sinterklaas bestaat. Bij Nickelodeon.

In de real life soap Bij Sinterklaas, die sinds twee weken op die kinderzender wordt uitgezonden, is Sinterklaas gedegradeerd tot een gewoon mens. Weliswaar woont hij op een statige haciënda in Spanje en beschikt hij over uitgebreid pietenpersoneel, maar verder heeft hij alle verlangens en ergernissen van een sterveling en maakt hij zich als een kleinburgerlijke tut druk over zijn vervuilde zwembad.

Nickelodeon heeft gekozen voor de ‘documentaire’-vorm, waarbij Viviënne van dem Assem Sinterklaas in Spanje opzoekt om er zijn dagelijks leven vast te leggen in de maanden dat hij niet in Nederland is. Aanvankelijk werkt Sinterklaas niet mee, maar als Viviënne opmerkt dat de Kerstman populairder is dan hij, verandert hij van gedachten. Sinterklaas blijkt dus afgunstig te kunnen zijn. En als Hippe Piet hem aanraadt als een rapper te spreken, doet hij dit onmiddellijk, want niets is erger dan uit de gratie te zijn. Sinterklaas krijgt op die manier iets van een hebzuchtige president-directeur van de BV Pakjesavond. Tot zover aflevering 1.

In de tweede aflevering laat Sinterklaas een boer, zegt hij voortdurend ,,hé”, rent hij tijdens een Coopertest als een lenige dertiger in bisschoppelijke trainingspyjama zijn pieten er uit en spreekt hij steenkolenspaans, waarin vamos a la playa (laten we naar het stand gaan) herhaaldelijk terugkeert in zijn onderhandelingen met de drukker van het Sinterklaaspakpapier. In deze aflevering draait het om de afgesloten elektriciteit in het chocoladepakhuis en om het inpakpapier dat verkeerd is gedrukt – er staan paashazen op.

Nickelodeon heeft Sinterklaas geprobeerd te ontdoen van zijn waardigheid. En precies dat is het grote gebrek van deze serie. Want Sinterklaas moet het juist hebben van zijn deftige verschijning, dito gedrag en wijze uitspraken. Alle hulp-Sinterklazen dient hij tenslotte tot stichtelijk voorbeeld. Een boer laten is uit den boze, net als het dragen van twee ringen. Sinterklaas heeft er namelijk slechts één: de bisschopsring aan zijn linkerringvinger, waarop de gelovigen een begroetingskus mogen drukken als teken van respect.

Popiejopie taalgebruik door de Sint is eveneens een gotspe. Sinterklaas is een plechtstatig heerschap, dat aan iedereen superieur moet zijn en ongevoelig dient te blijven voor de waan van de dag. Want daarmee maak je de Sinterklaasmythe alleen maar kapot. Alles wat Sint zegt moet dan ook majesteit uitdragen, hij is tenslotte belangrijker en goedertierender dan welke monarch ook. Hij is de koning van de kinderen, de mooiste rol die iemand kan vertolken.

Komende zaterdag komt gelukkig de enige echte Sinterklaas aan in Middelburg. Voorafgaand aan de intocht, die rechtstreeks wordt uitgezonden, is er vanaf deze woensdag als vanouds het dagelijkse Sinterklaasjournaal bij de NOS. Bij die omroep is Sinterklaas altijd in topvorm. Zijn sonore, deftige Haagse stemgeluid verraadt zijn achtergrond: hij is een heer van stand die boven alle partijen staat.

De NOS doet al jarenlang op een briljante manier verslag van de belevenissen van de goedheiligman en zijn knechten. Vorig jaar nog zat ik soms met tranen in mijn ogen te kijken naar het pietenhuisdrama, met de cirkel en het kruis op de gevels van de huizen waar de pieten al dan niet welkom waren. Schaterlachen moest ik om de Sinterklaasmoppen die door een Jiskefet-achtige acteur werden verteld en om André van Duin, die een televisiegeil burgermannetje speelde. Dan was er nog het paardje Pegasus dat het rijmwoordenboek had opgegeten, waardoor niemand meer een goed Sinterklaasgedicht kon maken.

De schrijver Godfried Bomans heeft ooit onderzoek verricht naar Sinterklaas’ bezigheden in de dagen buiten het Sinterklaasseizoen om. Van de Spaanse regering kreeg hij het volgende antwoord: „Leeft teruggetrokken in een Tehuis voor bejaarde geestelijken (Zusters Ursulinnen). Voert ’s zomers vrijwel niets uit. Maakt graag wandelingetjes, gekleed in een luchtige, neteldoekse tabberd met panama mijter. Paard in werkverschaffing. Tegen september strooioefeningen. Half oktober intensieve training in pepernoot werpen. Begin november paardendressuur en schoorsteenexercities. Tegen december dak- en gootwerk, dubbele en enkele salto’s. Uitgebreide correspondentie.” Ja, denk je dan, dat is Sinterklaas, zo moet zijn leven er uitzien. Hij is tenslotte een wonder.

Michel Krielaars is hulpsinterklaas bij NRC Handelsblad en nrc.next

    • Michel Krielaars