CSC gaat eigen renners controleren

Ploegleider Bjarne Riis van CSC wil zijn renners tijdens het komende wielerseizoen 800 keer op doping laten controleren. Dit heeft de Deense oud-coureur gisteren bekendgemaakt.

„Onze ambitie is pioniers te zijn in de strijd tegen doping”, aldus Riis die hiervoor een budget van een half miljoen euro reserveert. Het initiatief van Riis komt neer op 25 extra – naast de gebruikelijke – controles die iedere renner moet ondergaan. De Deense dopingjager Rasmus Damsgaard is aangetrokken om als onafhankelijke arts het antidopingbeleid van CSC vorm te geven.

De extra controles zijn een uitvloeisel van de afgelopen Tour de France, toen Riis aan de vooravond zijn kopman Ivan Basso uit de ploeg zette. De Italiaanse favoriet voor de eindzege werd genoemd in Operacion Puerto, waarbij de arts Fuentes illegale bloedtransfusies zou hebben verricht. Riis, die als wielrenner veelvuldig in verband is gebracht met dopinggebruik, verbrak onlangs definitief de samenwerking met Basso, die vorige week tekende bij Discovery Channel.

Niet eerder heeft een wielerploeg zo’n geavanceerd intern systeem opgezet in een poging doping uit te bannen. Ook het inmiddels opgeheven Phonak kende uitgebreide eigen controles. Dat kon niet verhinderen dat winnaar Floyd Landis na afloop van de Ronde van Frankrijk positief werd getest op testosteron.