Constructiefout in Utrechtse ongelukstrap

Een ernstige constructiefout is de oorzaak van de instorting van de trap aan de Oudegracht in Utrecht op 6 augustus dit jaar. Als gevolg van het ongeval raakte een 30-jarige man dodelijk gewond. Tientallen andere mensen hadden minder ernstig letsel.

Een commissie onder leiding van oud-ChristenUnie-politicus Gert Schutte die in opdracht van de gemeente Utrecht onderzoek deed naar het trapongeval, presenteerde gisteren het onderzoeksrapport Bezweken werftrap. De trap werd in 1985 op verzoek van een horecaondernemer gebouwd. Bij de beoordeling van de bouwvergunning heeft de gemeente destijds vooral gekeken naar de wijze van inpassing van de trap in de monumentale omgeving, en niet naar de constructie. De gemeente heeft de aanvraag goedgekeurd zonder een bouwtekening te hebben gezien. Toen de trap eenmaal was gebouwd, was de constructiefout niet meer waar te nemen.

Na de ineenstorting van de trap, tijdens het slotconcert van de zogeheten botenparade, stonden de trappen vol met publiek. Volgens de commissie-Schutte was overbelasting van de trap niet de oorzaak. Ook was er geen sprake van slecht onderhoud. Wel was er volgens Schutte onduidelijkheid over het eigendom van de trap. De dienst Stadswerken van de gemeente ging ervan uit dat de trap van een horecazaak was. Eerder verklaarde het hoofd van de dienst civiele constructies dat de trap bij de jaarlijkse veiligheidsinspecties werd overgeslagen door de gemeentelijke onderhoudsdiensten. Het rapport maakt ook melding van een brief van een horecaondernemer die kort voor de ramp aan de gemeente schreef dat de trap in zijn geheel moest worden nagekeken omdat er traptreden los zaten.

De commissie-Schutte verbindt geen conclusies aan de onduidelijkheid over het eigendom en stelt dat de trap „sowieso van de gemeente is.” De vraag wie er nu uiteindelijk verantwoordelijk is voor de ramp, vond Schutte „niet van groot belang”. De slachtoffers worden vertegenwoordigd door een letselschadeadvocaat en voor hen is de aansprakelijkheid wel van belang om een schadeclaim in te kunnen indienen. Burgemeester Brouwer van Utrecht zei dat nog niet vaststaat wie aansprakelijk is.