Chinees pikt het niet meer

„Jullie willen godverdomme verdienen aan de Chinezen!” De uitval van de jonge Chinese naar de vijf politici achter de tafel wordt beloond met een daverend applaus. De circa driehonderd eigenaars en werknemers van Chinese restaurants weten het zeker: de overheid heeft het op hen gemunt. Kijk maar naar de „razzia’s” van Arbeidsinspectie en IND, die met veel machtsvertoon en onder het oog van de gasten illegale werknemers uit de keuken komen plukken.

Met een emotionele bijeenkomst werd de geslotenheid van de Chinese gemeenschap gisteren doorbroken. In Chinees restaurant Ocean Paradise, in een boot naast de Euromast, konden horecaondernemers uit de regio Rotterdam hun grieven uiten, in het Kantonees en het Nederlands. Dat ze dat doen is uniek, benadrukte de Surinaamse initiatiefneemster, die als boekhouder veel Chinese klanten heeft. Chinezen zijn immers gewend om hun problemen zelf op te lossen.

Maar nu slaan ze alarm, want de bedrijfstak staat onder druk. Al jaren is er een groot tekort aan koks. De generatie die in de jaren ’70 begon houdt er bijna mee op, hun kleinkinderen willen niet zo hard werken. Nederlandse koks kennen de tradities niet. Bureaucratie maakt het heel lastig om koks uit China te halen, zeggen de ondernemers, ook al worden zij beschouwd als kennismigranten. Het duurt te lang, de regels zijn te ingewikkeld. Dus staat er soms een illegaal in de keuken, wat leidt tot forse boetes.

Nog meer boosheid was er over toegenomen inspecties. Met zestien mensen komen ze binnenvallen, van zeven instanties, politie voor de deur. En altijd aan het begin van de avond, als het op z’n drukst is. „Ze behandelen ons als criminelen!” Applaus. Een man besluit zijn tirade door de microfoon op de grond te smijten. Zijn kinderen blijken bij zo’n inval aangehouden te zijn. En dan die Voedsel- en Warenautoriteit (VWA), die altijd wel een reden ziet voor een boete. „Alsof alle Chinezen smerig zijn! De hele West-Kruiskade heeft last van muizen!”

De vijf aanwezige politici vertegenwoordigen ‘de overheid’. Alleen het CDA stuurde een Kamerlid: Jan de Vries. De SP is present met de Rotterdamse fractievoorzitter, GroenLinks met een Statenlid, de PvdA met een senator. De Partij voor de Vrijheid was niet uitgenodigd, maar kandidaat Sheren Cheng grijpt haar kans: „Als jullie op mij stemmen, kom ik op voor jullie belangen!”

Verkiezingstijd zorgt voor wat steekjes heen en weer, maar allemaal willen ze minder regels voor ondernemers. Dat Wouter Bos niet wilde komen, vindt initiatiefneemster Angela Badeloe kwalijk, net als de afwezigheid van VVD en D66. „Ze vinden de Chinese gemeenschap dus niet belangrijk.” Terwijl de grote eetzaal leegstroomt – er moet weer worden gewerkt in de eigen keukens – verlaat PvdA-senator Ing Yoe Tan haar plaats achter de tafel om nog snel wat flyers uit te delen.