Bush onder voorwaarden bereid tot gesprek met Iran

De Amerikaanse regering is bereid met Iran te praten over Irak en andere kwesties, op voorwaarde dat Iran eerst zijn uraniumverrijkingsprogramma „verifieerbaar” opschort. Dat heeft de Amerikaanse president George W. Bush gisteren gezegd na een onderhoud met de Israëlische premier Ehud Olmert, die deze week in de VS is. Iran heeft die eis eerder onacceptabel genoemd.

Bush sprak ook met de Studiegroep Irak. Hierin zitten vertegenwoordigers van de Republikeinen en Democraten die manieren zoeken om uit de patstelling in Irak te komen. Eerder lekte uit dat de groep waarschijnlijk overleg met Iraks buurlanden Syrië en Iran aanbeveelt.

De leiders van de VS en Israël herhaalden hun vrees dat Iran het verrijkte uranium niet voor vreedzame doeleinden aanwendt. „Iran met een nucleair wapen zou een destabiliserende factor zijn in het Midden-Oosten”, aldus Bush. Hij riep de internationale gemeenschap op de Iraanse leiders te vertellen dat „als ze zo doorgaan, ze geïsoleerd zullen worden”.

Premier Olmert verklaarde dat Iran „niet alleen een bedreiging voor Israël is, maar voor de hele wereld”. Met Syrië wil hij alleen onderhandelen „op basis van een redelijk en verantwoordelijk beleid, zoals Syrië dat nu niet voert”.

Na de nederlaag bij de Congresverkiezingen – waarbij de Democraten vorige week een meerderheid veroverden in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat – toonde het Witte Huis zich bereid te luisteren naar „nieuwe ideeën” over Irak. Dit weekeinde bepleitten prominente Democraten spoedige terugtrekking van een aanzienlijk deel van de Amerikaanse troepen. Gisteren kregen zij steun van enkele Republikeinen.

Bush was gisteren sceptisch over snelle, gedeeltelijke terugtrekking. „Ik geloof dat het zeer belangrijk is [...] dat mensen die met ideeën komen, erkennen dat de beste militaire opties afhankelijk zijn van de situatie te velde.”

Vandaag zou de Britse premier Tony Blair via een videoconferentie spreken met leden van de Studiegroep. Gisteren pleitte hij tijdens een toespraak over zijn buitenlandbeleid voor „een brede aanpak” van de problemen in het Midden-Oosten. (AP, BBC)

bush, blair, irak: pagina 5