Bot was de eerste die klaagde over EU-vlag

BRUSSEL. De Europese Commissie begrijpt niet waarom minister Bot (Buitenlandse Zaken) af wil van de Europese vlag en het Europese volkslied. „Ik ken geen enkele klacht van een burger over de vlag en het volkslied”, zei de woordvoerder van voorzitter Barroso van de Europese Commissie gisteren.

Bot pleitte donderdag voor afschaffing, omdat vlag en volkslied afleiden van de echte zorgen van burgers. Afschaffen past bij het verminderen van bureaucratie, zei Bot tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse club voor afgestudeerden aan Harvard.

Barroso’s woordvoerder zei bij de Europese vlag niet direct aan bureaucratie te denken. „De vlag en het volkslied helpen juist om de EU te identificeren. Maar alle suggesties voor het ontwerp van een nieuwe Europese Grondwet zijn welkom.”

Bot zei gisteren niet af te willen van de vlag en het volkslied. „Ik vind ze prachtig. Maar het hoeft niet in een verdrag te worden geregeld. Dan wek je te veel de indruk dat de EU een land is”. (ANP)