Blake opent met zege op Nadal

James Blake is de strijd om de Masters Cup verrassend sterk begonnen. In de zogeheten gouden groep won de Amerikaan gisteren zijn eerste duel tijdens het traditionele sluitstuk voor de beste acht tennissers van het jaar. Blake versloeg de Spanjaard Rafael Nadal, die in Sjanghai als tweede is geplaatst.

De eerste set ging met 6-4 naar de Amerikaan. In de tweede set moest bij 6-6 de tiebreak de beslissing brengen. Blake gunde zijn opponent daarin geen enkel punt. Het was de derde keer op rij dat Blake de jonge Spanjaard aftroefde. „Als je twee keer de opslag van je tegenstander breekt en serveert voor de set, mag je dat niet meer weggeven”, keek Nadal naderhand terug op zijn tegenvallende start bij zijn eerste deelname aan de Masters Cup.

Blake, die zich als laatste speler plaatste voor het officieuze WK, verloor in de eerste set bij 3-3 zijn opslag, maar maakte dat direct erna weer goed. Daarna hield hij zijn opslag en brak hij die van Nadal opnieuw. In de tweede set maakte hij een 0-4 achterstand ongedaan.

Het tweede duel in de gouden groep ging tussen Nikolai Davidenko en Tommy Robredo. De als derde geplaatste Rus won, zij het met moeite. Davidenko besliste de eerste set in de tiebreak in zijn voordeel, waarna de als zesde geplaatste Spanjaard terugsloeg met 6-3. De beslissende set ging vervolgens met 6-1 naar Davidenko.

Raemon Sluiter bereikte gisteren de tweede ronde van het challengertoernooi in het Oekraïense Dnjepropetrovsk. De Rotterdammer was te sterk voor de Brit Alex Bogdanovic: 3-6, 6-2 en 7-5.