‘Bemoeienissen van private equity verhogen welvaart’

De Nederlandsche Bank ziet voordelen van private equity.

President Wellink vindt de ‘intransparantie’ gevaarlijk.

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank vindt private-equityfinanciers en zwerfkapitalisten (hedgefondsen) „in veel opzichten een verrijking” van het financiële stelsel. Dat zei hij gisteren in een speech. Vijf vragen over risico’s, uitverkoop en extra welvaart.

Is dit na vastgoedspeculanten, Legio-lease en de internetluchtbel de nieuwe hype waarin banken zich verslikken?

„Private equity heeft trekjes die in de buurt komen van overreageren. Dat komt door de lage rente en de enorme mobiliseerbaarheid van geld. Iedereen zoekt hoge rendementen. Lage rente is tijdelijk. Structureel is dat men heeft gezien dat bij nogal wat bedrijven de strategie niet helder is, dat de resultaten ondermaats zijn. Men breekt in en forceert een andere aanpak. Ik begrijp wel dat men daardoor soms geraakt is in zijn nationale trots, maar het is welvaartsverhogend. Bedrijven worden gedwongen efficiënter te werken. De reden dat ik er wat over wilde zeggen is dat de discussie nogal emotioneel wordt gevoerd. Er zijn ook nadelen. Private equity en hedgefondsen zijn vrij ‘intransparant’. Je moet weten wat je doet voordat je er instapt. Er zijn kansen op marktmisbruik, misbruik van voorinformatie en witwaspraktijken. Is dit voor banken de zoveelste bubble? Onderzoek geeft aan dat banken tussen twee weken en drie maanden 70 à 95 procent van de risico’s doorplaatsen. Het totaalbedrag valt mee, maar er zijn periodes dat banken risico lopen.”

Waar komen die risico’s terecht?

„Het lijkt dat het bij buitenlandse professionele beleggers terecht komt.”

Het rapport van de Britse toezichthouder FSA telt 80 pagina’s, uw speech 8. Is dat het verschil tussen Londen als financieel centrum en Amsterdam?

„Nee, als mij Britse collega die 80 pagina’s zou voorlezen, zou iedereen in slaap vallen.”

Maakt u zich zorgen over de uitverkoop van bedrijven die samenvalt met de opmars van private equity?

„Dat is een punt is dat bespeeld wordt in de publieke opinievorming, maar dit speelt jaren. Als je ernaar kijkt, zoals het Centraal Planbureau onlangs met de gevolgen van de opkomst van China, zie je hoeveel dat het de consument lagere prijzen oplevert, zodat koopkracht vrijkomt die gebruikt kan worden voor nieuwe producten en diensten. Industrieën komen en gaan, labels komen en gaan.”

Het rapport van De Nederlandsche Bank over private equity, dat gisteren is verschenen, is te lezen op www.dnb.nl