Beau denkt mee met de VVD

VVD-lijsttrekker Mark Rutte is zich een hoedje geschrokken, want gisteren stond er 600 kilometer file op de Nederlandse snelwegen.

Hij kondigde onmiddellijk stappen aan: ‘De maat is vol. We mogen niet accepteren dat er jaarlijks miljarden euro’s verloren gaan door stil te staan.’ Je ziet het helemaal voor je: maandagochtend, Rutte, achter in de auto, krantje-croissantje, in de file, de chauffeur draait de radio wat harder, Rutte hoort de dramatische fileberichten, ruikt zijn kans en speelt onmiddellijk zijn zoveelste populistische kaart uit.

(Een andere nare troef van de VVD vind ik de posters langs de weg met de tekst: ‘Belastingen omlaag’ en daaronder de slogan ‘Denk mee, stem VVD.’)

Vanochtend stond de VVD-routekaart naar een zogenaamd filebestendig 2020 al in de krant. Verbreding, dubbeldeks, spitsstroken: alles wat je met een weg kunt doen, wordt gedaan, als het aan de VVD ligt. Volgens de liberalen gaat het wegverkeer tot 2020 met bijna 50 procent toenemen en groeit het aantal auto’s van 6,3 tot 8,8 miljoen. Dus moet er, concludeert Rutte, ‘veel meer asfalt komen.’ Ik begrijp dat niet.

Ben ik nou zo naïef? Je lost het probleem van mobiliteit en milieu toch niet op door het probleem uit te breiden, door het groter te maken? Als je het probleem niet oplost, zoals in een wiskundige som, als je de consequenties steeds maar uit de weg gaat, dan wordt het toch nooit wat? Dat is toch een vreselijk cynische, negatieve politiek? Die tijd hebben we toch achter de rug? Dat was de struisvogelpolitiek van de jaren negentig, met in ieder kabinet wel weer een nieuw geniaal tolpoortje of spitsstrookje.

Het is politieke zelfmoord om te praten over het terugbrengen van het aantal auto’s, wat natuurlijk de werkelijke oplossing is van het fileprobleem, maar iemand moet het een keer doen. En niet half, met rekeningrijden of een andere slappe oplossing. We hebben een klein landje met heel veel mensen en het lukt gewoon niet meer zo. Ieder gezin één auto, openbaar vervoer gratis en als een fijnmazig bloedvatenstelsel door het land, met de meest moderne treinen, metro’s, hangbussen en wat je ook maar kunt verzinnen. Daar kun je niet genoeg miljarden in stoppen.

Ja, de maat is vol, meneer Rutte, want wij mogen niet accepteren dat onze toekomst en die van onze kinderen in gevaar wordt gebracht door populistische doempolitiek. Als u miljarden zoekt, er ligt nog 14,6 miljard klaar voor een paar fokking straaljagers die niemand wil hebben.

Ik denk alleen maar een beetje mee met Rutte. Als hij dat niet wil, dan moet hij daar niet om vragen. Eigenlijk werken Rutte en ik aan de ontmanteling van de kapitalistische heilsstaat. Mijn strategie is alleen veel vreedzamer. Rutte stuurt aan op een ontploffing van het systeem, de Apocalyps van het kapitalisme, en ik op een geleidelijke overgang naar een pragmatisch-idealistische staat.

We moeten iets doen, niet iets ontwijken.