7 redenen om uit te gaan

Rock ‘n Rollster Lou Reed Foto AP Singer song-writer Lou Reed performs to a chilly but attentive audience during the opening day of 2006 Telluride Blues and Brews Festival in Telluride, Colo., Friday, Sept. 15, 2006. (AP Photo/Daily Press, William Woody) Associated Press

1 Uit eten met IENS

Brasserie De Heek

Valkenburg aan de Geul, Hekerweg 5, tel: (043) 609 00 09. Keuken open 17.30-21.00, zo 12.30-21.00, wo gesloten.

Categorie: klassieker

Verzorgde brasserie horend bij het motel dat net iets buiten het centrum van Valkenburg ligt. Gastvrijheid en service verdienen een ruime voldoende. Het schitterende uitzicht vanuit de brasserie over de Limburgse heuvels maakt het tot een bijzondere locatie. De Heek serveert creatieve gerechten bereid met dagverse producten. De menukaart wijzigt regelmatig.

uitstekend | De gastvrijheid en service krijgen van mij een tien en de internationale keuken een acht. Motelkamer krijgt een acht.(07-11-2006 R.K. te Valkenburg)

uitstekend | Eindelijk is er in Valkenburg een brasserie geopend die de zeldzaam wordende uitstraling heeft van een gezellig familie restaurant. Hierbij mag zeker de gevarieerde kaart met betaalbare prijzen worden geroemd. Mijn vrouw en ik genieten van het Bourgondische leven, dus is dit knusse restaurant door ons reeds viermaal bezocht. Onze tip: de gekaramelliseerde zalm, werkelijk zalig! (13-01-2006 J.W. te Maastricht)

eet en recenseer mee opwww.nrc.nl/iens

2 IDFA FILM

Tishe!

Amsterdam: Centrale Bibliotheek. Tijd: 19.00u. Toegang: gratis. Reserveren: 020-5230801. Inl: www.oba.nl

De Russische regisseur Viktor Kossakovsky liet voor het raam van zijn appartement in Sint Petersburg een jaar lang een camera staan en maakte een film van 82 minuten. Een regenbui in Tishe! heeft het effect van een explosie in een avonturenfilm. Kostelijk zijn de scènes met de stratenmakers, die telkens opnieuw een gat in de weg komen repareren. Kossakovsky heeft ze als een running gag door zijn film gesneden, en iets versneld afgedraaid waardoor het lijkt alsof je naar een stomme film van Chaplin of Buster Keaton zit te kijken.

3 GESCHIEDENIS

Lezing door Henk Wesseling

Leiden: Boekhandel Kooyker. Tijd: 20.00u. Toegang: 3 euro. Res/inl: 071-5160511 & www.kooyker.nl

Vanavond spreekt de Leidse historicus H.L. Wesseling over zijn nieuwe boek Frankrijk in oorlog. Dit boek gaat over de meest dramatische eeuw uit de moderne Franse en Europese geschiedenis, die begon met de eerste oorlog tegen Duitsland in 1870 en eindigde met het Franse vertrek uit Algerije in 1962. Het lot van Frankrijk, maar ook van veel andere landen, is door die oorlogen bepaald. H.L. Wesseling is emeritus hoogleraar algemene geschiedenis aan de Universiteit Leiden en voormalig rector van het NIAS in Wassenaar.

4 MUZIEKTHEATER

Songs from the Roof

Utrecht: Stadsschouwburg. Tijd: 20.00u. Inl/res: 030-2302023.

In 1948 componeerde Sjostakovitsj de liederencyclus From Jewish Folk Poetry op Joodse liedteksten. In zijn honderdste geboortejaar maken Dick Hauser en choreograaf Sassan Saghar Yaghmai een voorstelling op basis van de liederencyclus. Zij verbinden de tragische thematiek van de Russische liederen met het actuele en universele thema migratie. De vluchteling die zich in een onbekende wereld waagt, op zoek naar een beter leven. Met zes dansers, drie klassieke zangers en het Rubens kwartet.

4 MUZIEKTHEATER

Songs from the Roof

Utrecht: Stadsschouwburg. Tijd: 20.00u. Inl/res: 030-2302023.

In 1948 componeerde Sjostakovitsj de liederencyclus From Jewish Folk Poetry op Joodse liedteksten. In zijn honderdste geboortejaar maken Dick Hauser en choreograaf Sassan Saghar Yaghmai een voorstelling op basis van de liederencyclus. Zij verbinden de tragische thematiek van de Russische liederen met het actuele en universele thema migratie. De vluchteling die zich in een onbekende wereld waagt, op zoek naar een beter leven. Met zes dansers, drie klassieke zangers en het Rubens kwartet.

5 LEZING

Lou Reed

Groningen: Filmtheater Images, Poelestraat 30. Tijd: 16.30u. Entree: 4 euro. Inl: www.rug.nl/studium

Kester Freriks geeft in het kader van de lezingencyclus ‘Rock ’n Roll Heroes’ een voordracht met muziek- en beeldfragmenten over Lou Reed. Lyriek en rock ’n roll, dat zijn de twee krachtbronnen voor Reeds oeuvre. In zijn lezing verbindt Freriks de hang naar dood, goot en zelfkant met het verlangen van de rock ’n roll-ster Reed om te overleven. Freriks is verbonden aan de kunstredactie van NRC Handelsblad en schrijft romans.

6 DOCUMENTAIRE

George Michael: A Different Story (Southan Morris)

In: Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Deze film vertelt niet zoals de titel belooft echt een ander verháál over de popster. Keurig worden de feiten in de door de zanger zelf geschreven film afgevinkt: zijn jeugd als zoon van Griekse immigranten, zijn eenvoudige achtergrond, het succes met Wham!, het supersterrendom, de angst om zijn homoseksualiteit toe te geven en de gedwongen ‘coming out’. De film vertelt het wel op een andere tóón dan we doorgaans van biodocs over popsterren gewend zijn: net iets meer tongue in cheek, relativerend en reuze openhartig, met veel anekdotes en archiefmateriaal.

7 MUZIEK

The Bellrays

Utrecht: Tivoli De Helling, Helling 7. Tijd: 20.15u. Toegang: 10 euro. Res: 0900-2358486 & www.tivoli.nl

The Bellrays uit Californië kan je nog het best omschrijven als een combinatie tussen The Stooges en Motown-soul, overgoten met wat funk en jazz. Zelf omschrijft de band haar muziek als ‘Maximum Rock & Soul’. Zangeres Lisa Kekaula kennen we vooral als de ‘guest vocalist’ op de Basement Jaxx hit Good Luck. De band bestaat al sinds 1990, maar lijkt dan nu eindelijk door te gaan breken met het nieuwe album Have A Little Faith.