7 redenen om thuis te blijven

1 Aankleden

Kleding van Emily Hermans

Onder meer te koop bij Raak, Leidsestraat 79, Amsterdam. Kijk voor andere verkooppunten op www.emilyhermans.com.

Nu zelfs een Viktor & Rolf voor iedereen te bemachtigen is, is het tijd om je ogen te richten op nieuwe, jonge ontwerpers. Dan kun je nog eens tegen een kledingstuk aanlopen waar niet iedereen in flaneert. Kijk eens naar de Misfits-collectie van Emily Hermans. Deze in 2003 afgestudeerde Amsterdamse modeontwerpster voegt haar gevoel voor mode samen met haar achtergrond als grafisch ontwerper. Gevolg? Een treffende combinatie van repeterende dessins op zachte, gebreide stoffen. De kleding van MLY Hermans is hippe street couture zonder schreeuwerigheid. In haar eigen woorden: „Ik benadruk in deze collectie de positieve aspecten van globalisering. Mensen voelen zich misplaatst, vandaar de naam. Maar het heeft ook iets vrolijks dat alles door elkaar loopt. Daarom heb ik dessins van verschillende culturen, waaronder de Azteken, door elkaar gebruikt in een vrolijk kleurenpallet.” Het vrolijke (of lieve) wordt benadrukt doordat alles gebreid is, tot de boxershort en halsketting toe. (JvG)

2 documentaire

Droom van een tycoon

Ned. 2, 20.00-20.30u.

Hij wilde niet dat onze kleinkinderen de olifant alleen nog maar zouden kennen uit boekjes. Daarom zette de inmiddels overleden groot-industrieel Paul Fentener van Vlissingen zich actief in voor het redden van natuurparken in Afrika. Dat natuur beschermen in Afrika niet makkelijk gaat blijkt uit de zesdelige serie over de laatste reis van Fentener van Vlissingen en de worstelingen van zijn stichting African Parks.

3 vrouwenavond

Grey's anatomy, Evelien, Gilmore girls

Net 5, 20.30-22.55u.

Net 5 kondigt het al aan. De man kan maar beter wat anders gaan doen, want het is vrouwenavond. In tegenstelling tot de stoere mannenseries - waarin meestal een opmerkelijk begaafde man de hoofdrol speelt – gaat het hier vooral over de ‘normale’ beslommeringen van de vrouw. Absoluut toppunt is de serie Gilmore Girls waarin watervlugge, moeilijk te volgen dialogen de boventoon voeren.

4 film

Thief

BBC 1, 00.55-02.50u.

James Caan is vooral bekend als de heetgebakerde oudste zoon Sonny in The Godfather. Toch doet zijn rol in deze misdaadfilm uit 1981 daar beslist niet voor onder. Caan is een juwelendief die verlangt naar een geregeld familieleven. Om daar genoeg geld voor te hebben doet hij nog één klus voor maffiabaas Leo. Verhaal is niet heel bijzonder maar acteerwerk en donkere sfeer maken eerste grote film van Michael Mann het kijken waard.

5 Wassen

Smeg Vaatwasser

Te koop in keukenwinkels of via www.inbouw.nl, ruim 1.000 euro

Wie mee wil zijn met interieurtrends bant best het ‘traditionele’ wit en aluminium uit de keuken. Uniek maatwerk, persoonlijke details en felle kleuren komen in de plaats en huishoudapparaten volgen die trend. Weg met de saaie vierkanten toestellen in wit of zwart, lang leve de afgeronde jaren ’50 modellen. In de keuken hadden we al de felgekleurde retrokoelkasten van Smeg in Italiaanse design die als zoete broodjes over de toonbank gingen. Maar Smeg lanceert nu ook vaatwasmachines volgens hetzelfde principe: felle kleuren, jaren ’50-stijl, ronde vormen en een handgreep in chroom. Net als de koelkasten is de Smeg-vaatwasser een vrijstaand model. Hij beschikt over een AAA-label en tien wasprogramma’s. Hij maakt weinig geluid en is bovendien een streling voor het oog. Verkrijgbaar in acht kleuren, waaronder zwart, rood en pastelblauw. (EB)

6 Make-up

Antiterrorismemake-up

www.paulaschoice-eu.com, vanaf 25 eurocent

Potjes met foundation, tubes met dag- en nachtcrème en flessen lotion en make-up remover kunnen niet meer mee op vakantie. Volgens de nieuwe luchthavenrichtlijnen mogen vloeistoffen, crèmes en sprays alleen nog maar in hoeveelheden van maximaal 100 milliliter mee in het vliegtuig. Wie toch make-up wil meenemen, zal de inhoud van de beautycase moeten vervangen met antiterrorismemake-up. Neem bijvoorbeeld de miniverpakkingen van ‘Paula’s Choice Europe’ mee. De kleine verpakkingen met foundation, dagcrème en remover zijn via internet te bestellen. De prijzen variëren van 25 tot 40 euro cent per pakje. De verzendkosten bedragen 1,50 euro voor 17 stuks. Niet duur, maar de verpakkingen zien er online uit als proefjes. Je zou dus ook naar een parfumeriezaak kunnen gaan en daar wat samples kunnen vragen. Dat is gratis. (JV)

7 Site-seeing

Backpacken

www.backpacken.com

Het lijkt allemaal zo simpel. Koop een enorme rugtas, een tent en een stevig paar schoenen, boek een ticket naar een ver, bij voorkeur onontdekt oord en ‘backpacken’ maar. Vervolgens blijkt je tas veel te zwaar, is je tent na drie dagen lek, heb je blaren op je voeten en word je enkele malen beroofd. O ja, je hebt ook nog last van je darmen en het gebied blijkt wel erg onherbergzaam. Nou ja, volgende keer beter. Want gelukkig leert een mens van zijn fouten en zal de volgende keer www.backpacken.com geraadpleegd worden, waar vanuit de luie stoel een goede voorbereiding kan worden getroffen en bovendien – dankzij reisverhalen – veel voor- en napret kan worden ervaren. Ook kun je zien welke reisjes je veel geld zullen gaan kosten (Japan, Dubai, Israël, Botswana) en welke steden je echt eens moet gaan bekijken (Reykjavik, Singapore, Boston). Adviezen van ervaren reizigers. (TW)

Met bijdragen van Eline Bergmans, Jessica van Geel, Juliette Vasterman en Ton Wallast

    • Juliette Vasterman
    • Jessica van Geel
    • Ton Wallast