Zonder oren en zonder glans

Niet iedereen zal het gemerkt hebben, maar afgelopen week is de derde ronde in de strijd om de KNVB-beker afgewerkt. „Wat stelt de beker nou nog voor?”, verzuchtte Jan Marijnissen van de SP gisteren bij het tv-programma Studio Voetbal.

Een pijnlijke, maar geen onterechte opmerking. De confrontaties tussen de kleine en grote clubs zorgt in landen als Engeland en Duitsland regelmatig voor veel sensatie, verrassende uitslagen en een grote publieke opkomst.

Sensationele resultaten zijn er in Nederland ook, al zijn er opvallend weinig mensen getuige van. RKC schakelde woensdag bijvoorbeeld Feyenoord uit, maar op die wedstrijd kwamen slechts 3.250 mensen af. AZ trok in Alkmaar 5.400 toeschouwers tegen amateurclub SV Meerssen.

In Duitsland, waar eind vorige maand de tweede ronde werd afgewerkt, leeft de Pokal wel. Bayern München trok tegen tweede divisionist 1. FC Kaiserslautern maar liefst 52.000 bezoekers. Ook bij 1.FC Köln (thuis tegen Schalke 04) zaten 50.000 man.

Vanwaar dan die geringe belangstelling in Nederland voor de ruim honderd jaar oude beker zonder oren?

De voetbalbond toonde enige zelfkritiek toen het vorig seizoen besloot dat de beker na lange tijd gewoon weer KNVB-beker heet. Vele jaren is de beker naar diverse sponsors genoemd: dat versterkt de traditie niet.

Een andere verklaring is dat heel wat voetballiefhebbers geen idee meer hebben hoe er om de cup wordt gestreden. Het ene jaar werden er eerst poulewedstrijden gespeeld, dan weer stroomden de topclubs pas halverwege in.

De loting voor de achtste finales voorspelt weer de nodige wedstrijden die weinig mensen zullen trekken. Ajax en PSV spelen bijvoorbeeld thuis tegen respectievelijk Haarlem en Go Ahead Eagles. De KNVB zou nog één keer een nieuwe regel kunnen overwegen, namelijk dat de club uit een lagere divisie altijd thuis mag spelen. Met als gevolg meer spektakel en beleving.

Nu bestaat de kans dat amateurs bij een profclub op bezoek moeten. FC Utrecht mocht afgelopen week in de eigen Galgenwaard tegen Rijnsburgse Boys aantreden. Er zaten 5.000 mensen op de tribune: onder wie maar liefst 1.200 Rijnsburgers in het uitvak.

Erik van der Walle

    • Erik van der Walle