Zembla: Kamerlid wist van bouwfraude

Vicevoorzitter Ten Hoopen (CDA) van de parlementaire enquêtecommissie die in 2002 onderzoek deed naar bouwfraude, was al in 1997 op de hoogte van kartelpraktijken en prijsafspraken in die sector. Als commissaris van het Volendamse bouwbedrijf Schilder, was hij daarover in dat jaar door de directeur geïnformeerd. Dat verklaarde toenmalig directeur van dat bedrijf, Schelling, gisteren in het programma Zembla. Ten Hoopen ontkent. „Ik heb me er bij mijn aantreden juist van vergewist dat het bedrijf zich aan wet- en regelgeving hield.” Schelling blijft tegenover deze krant bij zijn lezing. „Ik heb in de commissarissenvergadering uitvoerig toegelicht wat bouwfraude inhield, maar daaraan toegevoegd dat dergelijke praktijken bij Hein Schilder Beheer niet waren toegestaan.”

Voormalig voorzitter van de enquêtecommissie Vos (GroenLinks) wil niet op de verklaring van Schelling reageren zolang zij niet weet wat Ten Hoopen precies wist over bouwfraudepraktijken. De mededingingsautoriteit NMa legde Hein Schilder BV recent een boete op van ruim 20.000 euro wegens betrokkenheid bij bouwfraude tussen 1998 en 2001.

Zembla noemt meer politici die commissaris waren bij een bouwbedrijf dat door de NMa beboet is: Eurocommissaris Kroes (VVD, Ballast Nedam en adviseur bij Arcadis), Wiegel (VVD, Grontmij), Bukman (CDA, Dura Vermeer), Meijer (PvdA, TBI), Stevens (CDA, TBI) en Eversdijk (CDA, Hillen en Roosen). Het Tweede Kamerlid Hofstra (VVD), ook voormalig commissaris van een bouwbedrijf zei in 2004: „Ik blijf erbij dat mensen die de sector kennen, en ik ben niet de enige in dit huis (de Tweede Kamer, red.) wel wisten hoe het er aan toe ging.”