Zappen 2.0

Blu-Ray, HD-DVD, SACD en HDTV: terwijl de elektronische wereld telkens nieuwe technieken uit de hoed tovert, blijft de afstandsbediening achter. Al decennia lang zitten we te prutsen met te kleine knopjes, die bij elk apparaat op een andere plek lijken te zitten. Zappen kan een stuk slimmer, vindt het Amerikaanse bedrijf Hillcrest Labs. Hun Loop is een ring met slechts twee knoppen, waarmee je al gebarend door driedimensionale tv-menu’s wandelt. Een soortgelijke techniek vind je ook bij spelcomputers als de Nintendo Wii. Hillcrest Labs noemt het FreeSpace 3D-pointing en volgens kenners wordt dit het nieuwe zappen: met deze ring (de grappen over Lord of the Rings zijn niet van de lucht) gooi je een flauwe serie met een wegwerpgebaar aan de kant. Hopelijk is een geïrriteerde ‘schiet eens op’-beweging genoeg om door de commercials heen te spoelen.

Marc Hijink

Meer zap-techniek op www.nrc.nl/hebben