Veto tegen resolutie Israël

De Verenigde Staten hebben zaterdag in de VN-Veiligheidsraad hun veto uitgesproken over een resolutie waarin Israël werd veroordeeld voor zijn offensief in de Gaza-strook. De resolutie riep Israël op zijn troepen uit het gebied terug te trekken.

In het Midden-Oosten heeft het veto scherpe kritiek losgemaakt. De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Moussa, noemde het onbegrijpelijk.

De resolutie was ingediend door Qatar, het enige Arabische land in de Veiligheidsraad. De tekst veroordeelde de aanval, woensdag, op het stadje Beit Hanoun, waarbij 19 burgers omkwamen, onder wie zeven kinderen. Vier landen onthielden zich van stemming: Groot-Brittannië, Denemarken, Japan en Slowakije.

Aanvankelijk werden Palestijnse raketaanvallen op Israël niet genoemd, maar om meer steun te krijgen werd er toch een veroordeling van die aanvallen in de tekst opgenomen en ook een oproep aan de Palestijnse autoriteit om onmiddellijk actie te ondernemen om er een eind aan te maken. Frankrijk noemde het een evenwichtige tekst.

Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, John Bolton, was de resolutie eenzijdig tegen Israël gericht. Hij zei dat ook de VS de doden in Beit Hanoun diep betreuren, maar dat Israël gezegd heeft dat het een fout was. (AP, Reuters, AFP)