Tweederde bezoekers horeca wil rookverbod

Tweederde van de horecabezoekers is voor een totaal rookverbod in de horeca. Ouderen boven de 55 jaar zijn vaker voorstander van een rookverbod dan jongeren tot 35 jaar. Dat blijkt uit een enquête die is uitgevoerd door TNS Nipo in opdracht van RTL Nieuws.

De Nederlandse overheid heeft juist besloten dat er geen wettelijk rookverbod komt. Horecabedrijven moeten zelf maatregelen nemen om de overlast tegen te gaan. Tussen 1 januari 2005 en eind 2008 moet driekwart van alle cafés en discotheken een rookvrije zone krijgen. Alle hotels moeten rookvrije kamers aanbieden, alle restaurants moeten een rookvrije zone hebben, en de helft van alle cafetaria’s moet eind 2008 rookvrij zijn.

Uit het TNS Nipo-onderzoek blijkt verder dat 53 procent van de ondervraagden vindt dat de situatie wat betreft roken in de horeca in de afgelopen jaren is verbeterd. Vooral in restaurants en hotels is de situatie verbeterd. In cafés, snackbars en discotheken is dat veel minder het geval.

In zes landen in de EU is het nu niet toegestaan te roken in de horeca. Een rookverbod op de werkplek geldt in veertien landen. Frankrijk verbood onlangs het roken in openbare gelegenheden vanaf 1 februari volgend jaar. In Franse cafés, restaurants, dansgelegenheden en casino’s gaat het verbod pas in op 1 januari 2008.

Zo’n 30 procent van de Nederlanders rookt. Daarmee scoort Nederland in de EU bovengemiddeld. Jaarlijks overlijden 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken, waarvan ‘duizenden’ volgens de Gezondheidsraad door passief meeroken. Het kabinet streeft ernaar dat eind 2007 nog slechts een kwart van de Nederlanders rookt.

Uit onderzoek blijkt dat een rookverbod in de Nederlandse horeca leidt tot een omzetdaling van drie procent in cafés en een omzetstijging van bijna drie procent in restaurants.

Lees meer over de maatregelen die de horeca zelf neemt: www.horeca.org/smartsite.dws?id=12361&lang=Dutch of 90749 naar 7585