Topman Deutsche Telekom vertrekt

De bestuursvoorzitter van Deutsche Telekom, Kai-Uwe Ricke, legt vandaag zijn functie neer. De aandeelhouders waren niet meer tevreden met zijn prestaties. Ricke gaf vier jaar leiding aan het grootste telecombedrijf in Europa.

Hij wordt hoogstwaarschijnlijk opgevolgd door René Obermann, de huidige directeur van de divisie voor mobiele telefonie, T-Mobile.

Het concern maakte het aftreden van Ricke gisteravond bekend. De raad van commissarissen zou zich vandaag buigen over de benoeming van een opvolger die per direct de leiding overneemt. Ricke had een contract tot november 2007. Zijn vertrek staat daarom gelijk aan ontslag.

Zowel de Duitse staat, die indirect een belang van 30 procent heeft in de onderneming, als de Amerikaanse beleggingsmaatschappij Blackstone, die een belang van 4,5 procent heeft, vond dat Ricke te traag reageerde op veranderingen in de markt. Alleen al in Duitsland verloor Telekom het afgelopen jaar 1,5 miljoen klanten van het vaste netwerk. Het bedrijf reageerde te laat op agressieve concurrenten die telefonie en internet aanbieden in één pakket tegen een concurrerende prijs.

In augustus moest Ricke al erkennen dat hij het potentieel van de Duitse markt had overschat. De winstverwachting werd naar beneden bijgesteld, waardoor de aandelenkoers een flinke tik kreeg. Sindsdien werd de druk op Ricke steeds groter.

Ricke ging vier jaar geleden voortvarend van start. Hij maakte het destijds verliesgevende concern weer winstgevend en loste een groot deel van de immense schulden af. Analisten vinden echter dat de personeelskosten nog steeds te hoog zijn. Bij Telekom werken 244.000 mensen. Ook als er tot 2008 32.000 banen verdwijnen, zijn er volgens analisten nog 30.000 werknemers te veel.

De nieuwe baas, Obermann (43), staat te boek als een uiterst succesvolle en harde manager. Zijn divisie, T-Mobile, is goed voor ongeveer de helft van de winst van de onderneming. Obermann is Ricke al twee keer eerder opgevolgd.