Tilburg wil ton van Feyenoord

De gemeente Tilburg gaat een rekening van ruim honderdduizend euro indienen bij Feyenoord voor extra politieinzet. Burgemeester Ruud Vreeman verklaarde dat gisteren na het duel tussen Willem II en de Rotterdamse club (3-5).

Feyenoord weigerde mee te werken aan een buscombiregeling, een methode waardoor fans van de club alleen het stadion kunnen betreden als ze gebruik maken van een georganiseerde busreis. „Het bestuur van Feyenoord heeft wanbeleid gevoerd”, zei Vreeman tegenover het persbureau ANP. „Ze zijn volgens mij een beetje bang voor hun eigen aanhang. Het bestuur heeft geen ruggengraat. Het is een slappe hap. Bij Feyenoord wilden ze de openbare orde in Tilburg eventjes regelen. Dat lijkt me geen juiste optie. Dan wordt het een zooitje.”

De afgelopen jaren reisden de supporters van Feyenoord met de auto naar Tilburg. Ze konden dan op aangewezen plaatsen in de stad parkeren en daarna gezamenlijk naar het stadion. Door problemen vorig jaar voerde Vreeman vorige maand opnieuw de buscombi in. Het Rotterdamse bestuur liet daarop na overleg met de fans weten daaraan niet te willen meewerken. Wel liet Feyenoord als ludiek protest een bus met één supporter onder politiebegeleiding naar Tilburg rijden. Officieel was de club met één fan in het stadion vertegenwoordigd.

De gemeente Tilburg zette gisteren 350 agenten in om de orde te handhaven, ongeveer 200 meer dan normaal. De grote politiemacht voorkwam dat fans van Feyenoord op illegale wijze het stadion binnenkwamen en dat er op andere plaatsen rellen uitbraken.

Vreeman hekelde ook de rol van de KNVB. „De voetbalbond heeft zich zeer afwachtend opgesteld. De KNVB was van mening dat de clubs en de stad het probleem zelf moesten oplossen. Dat vind ik pertinent onjuist. De KNVB had haar verantwoording moeten nemen en met sancties moeten komen tegen Feyenoord. Want het mag niet zo zijn dat uitspelende clubs gaan bepalen hoe er naar het stadion wordt gereisd.”