Televisie Overige Films

Le grand chemin (Jean-Loup Hubert, 1987, Fr). Braaf poëtisch, ook als jeugdfilm geschikt relaas van jongetje dat eind jaren vijftig verplicht vakantie houdt op het platteland en enkele levensfeiten leert zien. TV5, 18.30-20.15u.

Captain Corelli’s Mandolin (John Madden, 2001, GB/VS/Fr). Vakkundig gevisualiseerde gemakzucht speelt op een anno 1941 door de Italianen bezet Grieks eiland. Italiaanse kapitein Nicolas Cage valt voor Griekse doktersdochter Penelope Cruz. Verloofde Christian Bale vecht onderwijl in Duitsland. Net5, 20.30-23.00u.

*Sous le sable (François Ozon, 2000, Frankrijk). Minimalistisch drama van Ozon over de strijd tegen de onvermijdelijkheid van de dood. Charlotte Rampling ontkent dat haar man verdronken is in zee, omdat zijn lichaam nooit gevonden is. Haar lichaam, gedetailleerd bestudeerd als symbool van de schoonheid van het vergankelijke, levert impliciet bewijs van haar ongelijk. Arte, 20.40-22.15u.

L’autre côté de la mer (Dominique Cabrera, 1997, Frankrijk). Speelfilmdebuut geeft verdienstelijk beeld van de problematiek in en rond Algerije. Claude Brasseur als Fransman die na de onafhankelijkheid in 1962 in Algerije is blijven wonen. In Parijs ontmoet hij een Algerijn die sinds zijn geboorte in Frankrijk verblijft. Morgen, TV5, 14.25-16.15u.

Hannibal Brooks (Michael Winner, 1969, GB). Tijdens Tweede Wereldoorlog dient Britse krijgsgevangene Oliver Reed een olifant te evacueren uit de dierentuin van München, Komedie. Morgen, BBC2, 14.35-16.15u.

Comment j’ai tué mon père (Anne Fontaine, 2001, Sp/Fr). In psychologisch drama krijgt gerontoloog Charles Berling, al dan niet in zijn verbeelding, bezoek van zijn overleden maar nog immer indoctrinerende vader. Regisseuse is door haar onderkoelde stijl en kille blik wel eens de opvolgster van Claude Chabrol genoemd. Morgen, Arte, 14.53-16.30u.