Talibaan-leiders gevangen op basis in Tarin Kowt

Wat is er de afgelopen week gebeurd rondom de Nederlandse missie in Afghanistan? Voor het eerst zijn gevangenen gemaakt.

Voor het eerst hebben de Nederlandse troepen in het Zuiden van Afghanistan gevangenen gemaakt – in het communiqué van het Nederlandse ministerie van Defensie heten ze ‘arrestanten’. Op aanwijzingen van de lokale bevolking werden zij gisteren in de provincie Uruzgan op twee locaties aangehouden, die wapenopslagplaatsen bleken te zijn. Drie van hen worden door Defensie als ‘Talibaan-leiders’ beschreven. Er werden vooral kleine wapens in beslag genomen. Het plaatselijk atelier dat IED’s (Improvised Explosive Devices) produceert, waarvan de Nederlanders bij de uitoefening van hun taak in toenemende mate last hebben, is duidelijk nog niet gevonden.

De arrestanten zullen, krachtens eerder gemaakte afspraken, binnen 96 uur na aanhouding aan de Afghaanse autoriteiten worden overgedragen. Tot die tijd zitten de mannen vast op de Nederlandse basis bij Tarin Kowt.

Verder werd het nieuws over de Nederlandse militairen in Uruzgan beheerst door de zanger Bennie Jolink. Hij heeft de troepen in Tarin Kowt en Deh Rawood bezocht. Zijn grote succes, Oerend hard, was voor de gelegenheid omgedoopt tot U-u-Uruzgan.

Inmiddels is het aantal aanslagen en andere incidenten in Afghanistan opgelopen van ongeveer 150 per maand in 2005 tot ongeveer 600 per maand nu. Dit blijkt uit een rapport van de Joint Co-ordinating and Monitoring Board, een gemeenschappelijk orgaan van de Afghaanse regering, de Verenigde Naties en de landen die de Afghaanse regering bijstaan. Hetzelfde rapport schat het aantal doden in Afghanistan in 2006 tot nu toe op ongeveer 3700 – voor het grootste deel opstandelingen, maar ook ongeveer duizend Afghaanse burgers.

De jongste vijandelijkheden tussen leden van de Talibaan en eenheden van de NAVO – in dit geval Amerikaanse eenheden – vonden dit weekeinde plaats in de provincie Paktia, aan de oostgrens met Pakistan. In het kader van de ‘Operation Eagle’ werden – volgens lokale Afghaanse functionarissen – zestig Talibaan gedood. Onder hen zouden Arabieren en Tsjetsjenen zijn. Operation Eagle heeft tot doel de Talibaan nog voor de winter een beslissende slag toe te brengen en te verhinderen dat zij in de volgende zomer een nog massalere bedreiging zullen vormen dan deze zomer.

Eén NAVO-soldaat sneuvelde deze week toen een bermbom afging in de Panjwayi-vallei. Daar dienen voornamelijk Canadese militairen, maar de nationaliteit van de gesneuvelde is door de NAVO niet bekend gemaakt. In Canada is inmiddels de steun in de publieke opinie voor de onderneming in Afghanistan gedaald tot het laagste punt, sinds Canada in 2002 voor het eerst troepen zond – 59 procent van de ondervraagden van een opiniepeiling van de publieke omroep CBC vindt dat Canada zijn troepen uit het land moet terugtrekken, voordat in 2009 hun mandaat is afgelopen. Tot nu toe sneuvelden 42 Canadezen in Afghanistan, waarvan 34 in dit jaar.