T-Shirt speelt luchtgitaar

Australische wetenschappers maken de droom van huiskamergitaristen waar; ze hebben een T-shirt ontwikkeld waarmee de luchtgitaar tot klinken wordt gebracht. In de mouwen van het shirt zijn sensoren verwerkt, die door gebaren van de drager verbonden worden met audio-samples in een computer. Op die manier kan de drager met zijn linker arm de akkoorden kiezen en die met zijn rechterarm aanslaan, waarna de computer zorgt voor een acceptabel resultaat. De verbinding met de computer is draadloos, er zijn geen snoeren waar de luchtgitaarspeler over kan struikelen.

Het Wearable Instrument Shirt of WIS, zoals het luchtgitaarshirt officieel heet, is een promotieproject van CSIRO, een Australisch onderzoeksinstituut dat zich bezig houdt met ruimtelijk computergebruik en het ontwerpen van slim textiel, dat bijvoorbeeld veranderingen in het lichaam van de drager zal kunnen registreren.

„Het luchtgitaarshirt is heel makkelijk in het gebruik”, zegt de ontwerper, Richard Helmer op de website van het instituut, waar ook een demonstratie is te zien. „Het is een virtueel instrument dat de drager in staat stelt echte muziek te maken, ook al heeft hij nauwelijks gitaar- of computervaardigheden. De drager kan vrijelijk rondspringen, het geluid klinkt als een originele mp3.”

Volgens Helmer is met de uitvinding van het luchtgitaarshirt de weg vrijgekomen voor het bijstaan van andere huiskamerinstrumentalisten. Shirts voor luchtbassisten, -saxofonisten en -drummers zullen volgen.

Op www.csiro.au een demonstratiefilmpje