Stunt WK volleybal

De Nederlandse volleybalsters hebben op het WK in Japan een sensationele 3-2 (21-25, 17-25, 25-23, 25-22 en 15-12) overwinning behaald op olympisch kampioen China. Nederland plaatste zich daarmee voor de strijd om de vijfde tot en met de achtste plaats en behoudt uitzicht op de hoogste klassering ooit; in 1998 werd, eveneens in Japan, onder leiding van coach Pierre Mathieu de zevende plaats bereikt.

Bondscoach Avital Selinger vond het tijd worden voor een stunt van zijn team. Nederland had in een enerverende wedstrijd weliswaar Duitsland verslagen, maar in de duels met de topteams kwamen de volleybalsters steeds tekort. „Er was vandaag geen andere weg”, sprak Selinger. „Bij verlies hadden we om de plaatsen negen tot en met twaalf moeten spelen. China had al wat steekjes laten vallen. Dit was het moment om toe te slaan.”

Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat Nederland zou winnen, want China nam een 2-0 voorsprong in sets. Maar Nederland knokte terug en dwong een vijfde set af. Daarin werden ‘ongelooflijke’ ballen van de grond gehaald en de basis gelegd voor een 15-12 zege. Selinger glom van trots na afloop. „Het team heeft weer een stap omhoog gemaakt.”

Na twee rustdagen hervat Nederland woensdag het WK met de wedstrijd tegen gastland Japan.