Spitsloos Sparta drie punten rijker

Sparta 2 ADO Den Haag 1

Ruststand 1-0. 40. Rose 1-0, 79. Delorge 1-1 en 90. Schenkel 2-1. Toesch. 9.072.

Dirk Vandenberghe

Ja, het was een dikverdiende overwinning, vond trainer Wiljan Vloet. Al moest Sparta dan wel tot in de blessuretijd wachten om de tweede thuiszege op rij veilig te stellen. Dankzij een rake kopbal van Danny Schenkel won Sparta het ‘zespuntenduel’ van ADO Den Haag met 2-1 en komt het weg van de laatste plaats.

De drie punten waren nu even het belangrijkst, en Vloet kon er zich dan ook niet te druk om maken dat hij getuige was geweest van een typisch degradatiepotje, waarin de inzet hoger was dan de kwaliteit, en de doelpunten uiteindelijk toch weer het gevolg waren van drie verdedigingsfouten.

Het werd al snel duidelijk waarom beide clubs de laatste plaatsen in de eredivisie bezetten. Te weinig tempo, te veel slechte passes, helemaal geen doelgevaar. Vooral Sparta mist een spits die constant voor gevaar zorgt en een verdediging aan de praat houdt.

Van de karige zeven goals die Sparta in de voorgaande elf speelrondes maakte, mocht er eentje op naam van een spits worden geschreven. Ook gisteren was het weer een middenvelder die de score opende. Yuri Rose, woensdag ook al goed voor drie treffers in het gewonnen bekerduel met Heracles ’29, mocht voor rust ongehinderd een hoekschop van Ivan Cvetkov binnenkoppen. ADO-trainer Frans Adelaar vond het „triest om te constateren” dat de voor Christian Kum ingevallen Alberto Saavedra het niet nodig vond om de mee opgerukte Rose te volgen.

Na de rust verzuimde een beter Sparta het karwei af te maken. De gelijkmaker van Laurent Delorge viel „uit het niets”, moest ook Adelaar toegeven. Miscommunicatie tussen verdediger Sepp de Roover en doelman Joost Terol zorgde ervoor dat Delorge de bal in een leeg Sparta-doel kon schuiven.

Toch toonde het team van Vloet veerkracht. „Ik dacht eerlijk gezegd dat het gespeeld was, maar het team ging voor de zege en dat vond ik toch knap, ik was er erg blij mee.” De ingevallen Haris Medunjanin, door Vloet 85 minuten op de bank gehouden, mocht de vrijstaande Schenkel bedienen. De verdediger kopte de 2-1 binnen, waardoor op Het Kasteel alsnog feest werd gevierd.

„In strijd was het misschien gelijk, maar toch denk ik dat de zege dikverdiend was. ADO is ook helemaal geen slechte ploeg”, vond Vloet. „Wij zijn samen met ADO wellicht beter dan enkele ploegen die boven ons staan, maar het gaat nu eenmaal om de punten. Als we een iets hoger niveau hadden gehaald, stonden we nu misschien al op vijftien punten. Maar dat is niet zo, dus de manier waarop we winnen of met welke spelers doet er even niet toe. Wij moeten in de eredivisie blijven. Daarom spelen we zaterdag bij NEC weer een finale.”