Slachtoffers van oorlog herdacht in Londen

Foto Reuters War veterans wearing traditional head scarves march past a leaf-covered wall during Remembrance Sunday at the Cenotaph in Whitehall in central London November 12, 2006. The Queen led the nation in a two-minute silence to honour the war dead on Remembrance Sunday and laid a wreath of poppies at Britain's main war memorial. REUTERS/Toby Melville (BRITAIN) Poppy Day REUTERS

Oorlogsveteranen met traditionele Arabische hoofddoeken marcheren langs een met bladeren bedekte muur tijdens ‘Remembrance Sunday’ in Londen.

Remembrance Sunday, ook bekend als Poppy Day (Klaprozendag), is de dag waarop het Verenigd Koninkrijk de doden uit de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen herdenkt. De herdenking vindt plaats op de meest dichtstbijzijnde zondag van 11 november. Op die datum in 1918 kwam de Eerste Wereldoorlog tot een einde. De herdenking is speciaal gewijd aan de slachtoffers die in dienst van het leger zijn gedood in een oorlog.

De Britse vorstin ging het land gisteren voor, met twee minuten stilte voor alle oorlogsslachtoffers. Ook legde ze een krans met klaprozen bij het belangrijkste oorlogsmonument van Groot-Brittannië: de Cenotaph.

Het gebruik van klaprozen bij Remembrance Sunday is te danken aan de Canadese militaire arts John McCrae, die een gedicht schreef met de titel ‘In de Velden van Vlaanderen’. De rode klaprozen, die tijdens de Eerste Wereldoorlog bloeiden op de slagvelden van Vlaanderen, staan daarin symbool voor het zinloze bloedvergieten van de loopgravenoorlog.

De klaprozen die worden gebruikt bij de herdenkingsdienst, zijn vervaardigd in een fabriek in Richmond. Daar snijdt een machine het papier in de juiste vorm, waarna de rozen met de hand worden verzameld. (BBC)