Sint Maarten en ’t konijn

De vader van Maarten had een konijn gevangen. Nou ja, dat wil zeggen, de hond van de vader van Maarten had een konijnenhol besnuffeld, waarop de fret van de vader van Maarten naar binnen was gegaan en de bewoners eruit had gejaagd, waarna de havik van de vader van Maarten hem in de kraag had gevat. En wij mochten hem zaterdag opeten.

Eigenlijk had het konijn een gans moeten zijn, want het was Sint Maarten. Maar we waren er toch blij mee. „Wat zullen we maken?” vroeg Maarten aan mij. „Soto?” Als we bij hem en zijn vrouw eten of zij bij ons, wat vaak gebeurt en altijd ad hoc, vervallen we steevast in dezelfde rolverdeling die is ingesleten op basis van ieders talenten. Maarten en ik koken, Claire entertaint de kinderen met stand-up comedy en De Hongerige Man zit bij de open haard met een glas wijn en de krant.

Maarten is een expert in kippensoto. Maar soto van konijn? Bovendien, het was al half vijf en veel later dan zeven uur konden we de kinderen niet de straat op sturen met hun lampionnetjes. Heb je veel olijfolie in huis? En sjalotten en laurierblaadjes? Check. Dan gaan we hem confijten.

Konijnenvlees kan nogal droog zijn. Door hem onder te dompelen in olijfolie en op lage temperatuur te garen blijft hij lekker sappig. Je kunt het vergelijken met het confijten van eendenbout in zijn eigen vet. De sjalotten geven niet alleen smaak af, ze zijn ook heerlijk om bij het vlees te eten.

Maarten en ik hoefden het konijn niet zelf te strippen, maar kregen het in vijf keurige delen aangereikt. Eén deel daarvan is de ribbenkast, waar zo goed als geen vlees aanzit. Wat overblijft, twee voorpootjes en twee achterpoten, leek ons niet erg substantieel voor vier grote en vier kleine mensen. Voor de kinderen kookten we daarom pasta met groenten-gehaktsaus, een stevige bodem voor een avondje snoepjagen. Wij volwassenen vulden later op de avond onze tekorten aan met mini-marsjes, bananenschuimpjes en een enkele mandarijn, de restanten van de buit.

Voor 2 - 4 personen:

1 konijn, in vijf delen

grof zeezout

8 sjalotten, gepeld en gehalveerd

6 (verse) laurierblaadjes

12 zwarte peperkorrels

1½ - 2 liter olijfolie

Bestrooi een uur van tevoren alle stukken konijn royaal met zeezout. Verwarm de oven voor op 110 graden. Leg de konijndelen naast elkaar in een stoofpan en stop er de sjalotten, laurier en peperkorrels tussen. Schenk er olijfolie over tot het vlees onderstaat. Leg een deksel op de pan en schuif hem 50-70 minuten in de oven. Controleer of het vlees gaar is door een bout eruit te nemen en erin te prikken. Als het uitlopend vocht helder is, is het konijn gaar.

Deze hele week schuiven we aan bij vrienden van koken etc. Wat zet jij onverwachte gasten voor? Praat erover mee op www.nrc.nl/kokenetc