Simons, de koning van het dode spelmoment

Corners en vrije trappen worden in het voetbal steeds belangrijker. Dat bewees PSV’er Timmy Simons gisteren in de wedstrijd tegen Ajax. „In het voetbal van vandaag krijg je in de topwedstrijden vaak niet meer dan een halve kans.”

Talloze malen scoorde Timmy Simons dit seizoen tijdens de trainingen van PSV uit een standaardsituatie. De 29-jarige middenvelder zag de trainingsarbeid gisteren in de Arena beloond met een winnend doelpunt in de 63ste minuut tegen aartsrivaal Ajax. „Ik verwachtte eigenlijk niet dat die bal erin zou gaan, want ik raakte hem amper”, sprak de Belgische international in de gracht van het stadion. „Maar toen ik hem bij de tweede paal erin zag vallen was de ontlading enorm.”

Ronald Koeman maakt tijdens trainingen altijd even tijd vrij om corners en vrije trappen te nemen. Edison Méndez, Jefferson Farfán en Jason Culina gelden binnen de selectie als aangevers en Alex, Phillip Cocu en Timmy Simons als de afmakers. „Wat er precies in het doelgebied gebeurt?” Van alles”, zei de matchwinnaar met een grote grijns op zijn gezicht. Het komt er in het kort op neer dat de grote, lange spelers in het vijandelijke strafschopgebied een zogenoemd ‘blok’ zetten waardoor er vrijwel altijd spelers vrij komen.

Onlangs brak Simons met een rake kopbal uit een vrije trap van Farfán de thuiswedstrijd in de Champions League tegen Galatasaray open. Tegen Ajax scoorde de oud-voetballer van SK Lommel en Club Brugge uit een vrije trap van Méndez. Een echt geheim is er volgens Simons niet. „Het is vooral zaak dat die bal goed valt”, legde de in Driest geboren speler uit. In het voetbal van vandaag krijg je in de topwedstrijden vaak niet meer dan een halve kans. Corners en vrije trappen worden steeds belangrijker. Vooraf maken we afspraken wie wat gaat doen. Dat is voor iedereen duidelijk.”

Simons, die vorig seizoen als opvolger van Johann Vogel naar Eindhoven kwam, is één van de dragende spelers bij PSV. De controlerende middenvelder zet samen met aanvoerder Phillip Cocu de lijnen uit bij de landskampioen. Als het even wat minder loopt, zoals gisteren in de eerste helft tegen Ajax, bewaart de 48-voudig international van België de rust. „Ik benader de anderen in het veld op een normale manier. Je hoeft echt niet te schelden in het veld. Alleen als het een paar keer achter elkaar fout gaat moet je soms harder optreden. Maar eigenlijk kent iedereen zijn taak.”

De teamspirit noemt Simons één van de belangrijkste eigenschappen van PSV. „Iedereen vecht bij ons tot het einde van de wedstrijd. We zijn allemaal bereid om voor een ander een stapje meer te zetten. De clubs uit de top-3 zullen dit jaar weinig punten laten liggen. Daarom is de zege op Ajax van groot belang. Wat Ajax nog van ons kan leren? dat weet ik niet. Dat moeten ze zelf maar uitzoeken.”

PSV heeft het zakelijk voetbal tot een kunst verheven. Simons vormt samen met doelman Gomes, verdediger Alex en middenvelder het geraamte van de nieuwe koploper in de eredivisie. De ploeg van Ronald Koeman geeft zelden een kans weg en krijgt zelf met de gevaarlijke spitsen Jefferson Farfán en Arouna Koné altijd mogelijkheden. Toch verliep het duel voor PSV met name in de eerste helft moeizamer dan verwacht. Simons: „We speelden in het begin veel te veel van achteren de bal naar voren. Dat deden we te slordig. In de tweede helft zijn we wat anders gaan spelen. Dat liep beter.”

Acht minuten nadat Simons de wedstrijd met zijn rake kopbal open brak, bracht Méndez zijn ploeggenoten met een domme actie in de problemen. De middenvelder uit Ecuador kreeg twee keer een onnodige gele kaart. Na 26 minuten maakte Méndez op een ongevaarlijke plek een harde tackle op Wesley Sneijder en in de 71ste minuut schopte hij uit frustratie een bal weg. Het verbaasde Simons niet dat PSV met een man minder zonder problemen stand hield. „Het wegvallen van Méndez konden we goed opvangen omdat we voor elkaar bleven werken. Zover is deze ploeg al.”

Simons zal deze week met PSV weer met plezier gaan trainen op hoekschoppen en vrije trappen. De voetballer die in Eindhoven tot medio 2009 onder contract staat neemt ook de strafschoppen. Na zijn treffers tegen Galatasaray, Vitesse (uit een strafschop) en Ajax is Simons voor even de ‘koning van het dode spelmoment’.