Serviër Vojislav Seselj begint hongerstaking in Haagse cel

De Servische politicus Vojislav Seselj – die in de VN-gevangenis in Scheveningen zit in afwachting van zijn proces voor het Joegoslavië-tribunaal – is dit weekend in hongerstaking gegaan. Het is de eerste keer dat een verdachte van het VN-hof in Den Haag in hongerstaking gaat.

Ook weigert Seselj medicijnen te nemen tegen hoge bloeddruk en astma. „Hij drinkt alleen nog water”, zei Aleksandar Vucic woordvoerder van de ultra-nationalistische Servische Radicale Partij (SRS) in Belgrado. Seselj is voorzitter van de SRS, de grootste partij in het Servische parlement.

Met zijn hongerstaking wil Seselj, volgens Vucic, bereiken dat alle belemmeringen worden opgeheven voor zijn echtgenote om hem te bezoeken. Voorts moeten zijn juridische adviseurs geregistreerd worden door het VN-hof zodat ze hem beter kunnen bijstaan. De Britse advocaten die hem door het tribunaal zijn toegewezen, moeten worden teruggetrokken. Tot slot eist Seselj dat alle documenten in de zaak voor hem in het Servisch worden vertaald en niet in het Servo-Kroatisch zoals nu het geval is.

Het proces tegen Seselj, die zichzelf verdedigt, begint op 27 november. Om tempo te maken in het proces hebben de tribunaalrechters de aanklagers de opdracht gegeven om vijf onderdelen van de aanklacht te schrappen.

Op basis van de ervaringen in het proces tegen Slobodan Milosevic, die ook zichzelf verdedigde en het proces traineerde, is bepaald dat het proces kan doorgaan bij obstructie van de verdachte. Daarvoor heeft het VN-hof Seselj de advocaten David Cooper en Andreas O’Shea toegewezen. Deze constructie wordt door Seselj bestreden, hij wil zich zelf verdedigen.

Seselj (1954) meldde zich in februari 2003 vrijwillig bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, kort nadat hij formeel was aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, gepleegd tussen augustus 1991 en september 1993, in Kroatië en Bosnië. Ze betreffen „vervolging, uitroeiing, moord, marteling, onmenselijke daden en gedwongen deportatie”. De voorvechter van ‘Groot-Servië’ weigerde bij zijn voorgeleiding antwoord te geven op de vraag of hij zich schuldig achtte, omdat de aanklacht Kroatische termen bevatte die hij weigerde te begrijpen.

Seselj is berucht om zijn verbale extremisme. Hij pleitte ooit voor napalmbombardementen op Zagreb en trok zelf met zijn eigen militie ten strijde om „de Kroaten met een roestige lepel de ogen uit te scheppen”.