Seedorf krijgt uitnodiging voor Oranje

Marco van Basten heeft voor het eerst sinds zijn aanstelling als bondscoach Clarence Seedorf (30) uitgenodigd voor het Nederlands elftal. Oranje speelt woensdag in Amsterdam een oefenwedstrijd tegen Engeland.

Van Basten besloot de 77-voudig international van AC Milan op te roepen nadat bleek dat Wesley Sneijder aan de topper met PSV een knieblessure heeft overgehouden. De Ajacied heeft zich vandaag definitief afgemeld bij de bondscoach. Eerder was Tim de Cler al opgeroepen als vervanger van de geblesseerde Giovanni van Bronckhorst.

Van Basten had gisteravond een lang telefoongesprek met Seedorf, die vorige week in een vooropgezet charmeoffensief op televisie en in het weekblad Voetbal International duidelijk maakte dat hij graag weer voor het Nederlands elftal wil uitkomen. „De bondscoach deelde mij mee dat dit het moment was om mij een kans te geven”, zei Seedorf gisteravond in een tv-uitzending van Talpa. „Hij heeft er vertrouwen in dat ik een positieve invloed zal hebben op de selectie. Dat hij me heeft geselecteerd vanwege een blessure van Sneijder, so be it. Ik ga me maximaal geven voor het team.”

Seedorf speelde voor het laatst in het Oranjeshirt op het Europees kampioenschap van 2004 in en tegen Portugal. Dick Advocaats opvolger Van Basten deed geen beroep meer op de middenvelder die bekendstaat als een dominante persoonlijkheid. „Vier bondscoaches hebben het met Seedorf geprobeerd. Waarom zou ik het dan nog een keer doen”, redeneerde Van Basten. Ook liet hij zich eens ontvallen dat als hij een keuze moet maken tussen twee vrijwel gelijkwaardige spelers, het karakter dan de doorslag kan geven. Van Basten kent de indrukwekkende staat van dienst van de oud-Ajacied die drie keer de Champions League won, maar hij haalde onlangs ook het voorbeeld aan van een duel tussen AC Milan en Livorno toen Seedorf het aan de stok kreeg met zijn trainer Carlo Ancelotti.

Vorige week vrijdag, bij de presentatie van de selectie voor de confrontatie met de Engelsen, liet Van Basten onomwonden weten dat hij de voorkeur geeft aan Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder als creatieve middenvelders. „Ik selecteer geen spelers op basis van een interview.” Pas als een van beiden zou wegvallen, kwam Seedorf in beeld. Seedorf: „Ik heb begrepen dat Van Basten mij al twee keer eerder heeft willen oproepen. Ik ben onder zijn bewind steeds om technische en tactische redenen niet geselecteerd, zei hij. Niet om persoonlijke motieven. En daarin moet ik hem geloven. Het kan voor mij een emotionele wedstrijd worden, woensdag. Al heeft Van Basten mij geen garantie gegeven dat ik speel.”

Seedorf hoopt dat Van Basten het als een uitdaging wil beschouwen om een keer met hem te werken. Hij ziet het als „een droom” om met Oranje nog eenmaal te schitteren op een eindtoernooi, mogelijk over twee jaar op het EK in Zwitserland en Oostenrijk.