Schapen in protest op Madrileens pad

Schapen in protest op Madrileens pad Madrid, 13 nov. Spaanse herders hebben gisteren ongeveer 700 schapen dwars door Madrid geleid. Met deze jaarlijkse actie vragen zij sinds 1994 aandacht voor het behoud van de eeuwenoude cañadas: schapenpaden waarover zij hun kuddes verplaatsen van zomer- naar winterweiden. Door verstedelijking, snel- en spoorwegen, wordt geknaagd aan de grenzen van de paden. In Spanje hebben deze beschermde paden een totale lengte van 125.000 kilometer. Twee lopen dwars door de Spaanse hoofdstad. „Dit is een eeuwenoud conflict”, vertelt antropoloog Henk Driessen van de Radboud Universiteit Nijmegen, kenner van het Middellandse Zeegebied. „In heel het mediterrane gebied wordt de levenswijze van deze seizoenstrekkers bedreigd. De herders waren ooit machtig, maar sinds de Middeleeuwen staan de autoriteiten aan de kant van de gevestigde boeren.” Foto AP Farmers lead a flock of sheep along Mayor Street during the annual protest parade through Madrid, Sunday, Nov. 12, 2006. The protest, now in its 14th year, calls on authorities to protect Spain's 125,000 kilometers (78,000 miles) of paths used for seasonal movement of livestock from cool, highland pastures in summer to lower-lying ones in winter. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza) Associated Press