Royal in problemen door internetfilmpje

Wat kan de bijna 220.000 leden van de Franse socialistische partij er nog vanaf houden om Ségolène Royal eind deze week aan te wijzen als presidentskandidaat? Haar twee concurrenten, Dominique Strauss-Kahn en Laurent Fabius blijven volhouden dat zij het op eigen kracht kunnen – dat wil zeggen, op overtuigingskracht. Maar dit weekeinde kregen zij hulp van een oud spook: een videofilmpje dat in januari is opgenomen en dat, wonderlijk toeval, juist eind vorige week op internet is verschenen.

Het filmpje laat Royal, oud-onderminister van Onderwijs, zien in een ontmoeting met partijkader in Angers. Ze vertelt daar grote plannen met het onderwijs te hebben. Een van de ‘revoluties’ die zij nodig acht, is het invoeren van de 35-urige schoolweek voor docenten op het college, de middenschool voor kinderen van 11 tot 15 jaar. Nu geven leraren 18 uur les – exclusief vergaderen en het voorbereiden van lessen. Volgens Royal hebben zij kennelijk genoeg tijd over om bijlessen te geven bij bedrijven „die op de beurs genoteerd staan”. Zij wil dat dit gratis en op school gaat gebeuren. Maar, voegde ze er in Angers aan toe: „Ik ga dit nog niet van de daken schreeuwen, want ik wil geen klappen krijgen van de onderwijsbonden.”

Dat gebeurde dit weekeinde alsnog, nadat een fragment van het filmpje, met deze zin, verscheen op het net. Royal moest in de verdediging tegen deze „oneerlijke methodes”. Haar campagneteam heeft gisteren een langere versie op het net gezet, waarin te zien is dat ze ook meer geld voor het onderwijs belooft. De gewraakte zin over de onderwijsbonden ontbreekt in haar versie.

Het prijsschieten was toen al begonnen. Fabius keerde zich tegen de suggestie „dat leraren niet werken”. Volgens Strauss-Kahn moet het onderwijs mét leraren hervormd worden, niet tegen hen. Donderdag zal blijken of de partijleden Royal iets kwalijk nemen: een op de zeven stemgerechtigden werkt in het onderwijs.

Vergelijk www.desirsdavenir.org van Royal, met die op www.dailymotion.com